Munka koronavírus idején: Csak a testem lenne otthon a gyerekkel

Munka koronavírus idején: Csak a testem lenne otthon a gyerekkel

Home office, otthoni munka (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindenki kér az otthoni munkából. Más szívesen maradna, de nem engedik meg neki, pedig bárhonnan el tudná végezni a feladatát.

Sok munkavállaló még most, a tömeges koronavírus-fertőzések küszöbén sem otthonról dolgozik Magyarországon. Előfordul, hogy akkor sincsenek home office-ban, ha ez technikailag egyébként megoldható lenne. A versenyszférában, de az állami szektorban is talált lapunk olyan alkalmazottakat, akiknek nem biztosítják a home office lehetőségét, miközben más munkahelyeken komoly szervezőmunkát fektet abba a munkaadó, hogy minél kevesebb munkatársnak kelljen elhagynia az otthonát. 

187-ről 226-ra nőtt a magyarországi fertőzöttek száma szerdára | Magyar Hang

Nem csak a munkáltató rugalmatlansága lehet az oka annak, hogy a munkatársak, bár megtehetnék, nem otthonról dolgoznak: olyan munkavállalóval is beszéltünk, aki saját maga döntött úgy, hogy nem veszi igénybe a home office lehetőségét, hiába biztosítaná ezt a munkaadója. Ilyen például Lilla is, akinek a nevét kérésére megváltoztattuk. A 35 éves nő egy nagykereskedésnél dolgozik készletgazdálkodóként. Élettársával egy óvodás kislány szülei, akire napközben Lilla velük egy háztartásban élő édesanyja vigyáz. Mivel az élettársa munkája nem végezhető otthonról, neki muszáj eljárnia dolgozni, ezért amúgy sem tudnák megoldani, hogy a családból senki ne menjen emberek közé. Ezen kívül ő is azok közé tartozik, akik úgy gondolják: nem működik az otthoni munka kisgyerek mellett.

– Nem értené, hogy csak a testem van itthon, de nem érek rá vele foglalkozni, mert dolgozom. Ez egyszerre menne a munka és a gyerek rovására – véli. Lilláék szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a lakásban, folyamatosan fertőtlenítenek, még a törülközőt sem használják egynél többször, inkább azonnal kimossák, és a munkát leszámítva igyekeznek csak egymással érintkezni. 

Így nem mondhat fel a munkaadó koronavírus miatt | Magyar Hang

Az ellenkező esetről – amikor a munkavállalók szívesen mentek volna home office-ba, de a munkaadó ehhez nem járult hozzá – a lapunknak korábban nyilatkozó munkajogász, Viszló Sára számolt be: a hozzá tanácsért forduló munkavállaló esetében nem csak a törvényi kereteket meghaladó túlmunkát rendelte el a munkaadó – arra hivatkozva, hogy a járvány miatt úgyis kiesnek majd később a munkából egyes munkavállalók –, hanem azt is, hogy mindenki kötelezően járjon be annak ellenére, hogy a feladatok otthon, számítógép előtt ugyanúgy elvégezhetőek lettek volna.


A versenyszférában ennél sokkal rugalmasabb hozzáállásra is van példa: egy ipari berendezéseket és alkatrészeket értékesítő cég munkatársa arról számolt be, hogy a vezetőség kifejezetten normálisan állt a helyzethez. Még azoknak a kollégáknak az esetében is hoztak védelmi intézkedéseket, akiket nem tudtak otthoni munkavégzésre engedni. – A cég nálunk két részre osztotta a kollégákat azokon a részlegeken, ahol nem száz százalékban megoldható az otthoni munka, így A hét-B hét rendszerben, felváltva, mindig csak a fele társaság van bent. Akiknél megoldható – körülbelül a létszám felénél –, azok száz százalékban otthonról dolgoznak. A külföldi és belföldi utak egyaránt meg vannak tiltva. Azt is megszervezték, hogy egyetlen kollégának se kelljen tömegközlekedést használnia – számolt be a Magyar Hangnak az alkalmazott.

A Társaság a Szabadságjogokért koronavírus idejére kiadott munkajogi útmutatója szerint a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Ez jelentheti például fertőtlenítő szerek kihelyezését, maszkok kiosztását,  de akár az otthoni munkavégzés elrendelését is. Minél nagyobb a fertőzés veszélye, annál erősebb intézkedéseket kell tennie a munkáltatónak. Arra viszont, hogy mi az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés, nincs általános szabály, azt mindig egyedileg kell vizsgálni.

A közszféra sem feltételnül képes rugalmasan reagálni a megváltozott helyzetre, erről számolt be minisztériumban dolgozó forrásunk is. Nekik akkor is be kell járni dolgozni, ha egyes munkavállalók otthoni munkájának amúgy semmi gyakorlati akadálya nem lenne. – Az új kormánytisztviselői törvény lényegében nem ismeri a távmunkát, indokolt esetben is csak egy hónapban négy nap* adható ki. Egyedi engedélyt a hatvanadik életévüket betöltöttek, a várandós nők és a krónikus betegek kaphatnak otthoni munkavégzésre. Akik a gyermekük felügyeletét másképp nem tudták megoldani, szabadságra vagy táppénzre mentek  – mondta lapunknak a minisztériumi dolgozó, aki neve elhallgatását kérte (szerkesztőségünknek ő is azonosította magát).

Forrásunk elmondása szerint szerencsére ők nem érintkeznek közvetlenül ügyfelekkel, a munkaidejük sem nőtt, de a bejáráshoz nem tud könnyítést, például ingyenes parkolást biztosítani a minisztérium. – A munkánk eddig is elvégezhető lett volna otthonról, mostanra mind a belső, mind a külső e-mailek száma annyira lecsökkent, hogy tényleg nincs indoka annak, hogy az irodában gubbasszunk. A közvetlen vezetőink maguktól már elrendelték volna a home office-t, és becsületükre legyen mondva, ők is bejárnak. Viszont nem mernek fellépni erőteljesen a minisztérium vezetése felé, mint ahogy mi, dolgozók sem vagyunk egységesek ez ügyben. Sokan beletörődnek a fent említett visszásságokba,  mások kihasználják a rendszer kiskapuit. Ebből is látszik, mennyire hiányzik egy erős szakszervezet a közszférában – fejtette ki a Magyar Hangnak.

Egy állami hivatal szintén neve elhallgatását kérő munkatársa szerint náluk is nagyon sok olyan munkavállaló van, aki szinte száz százalékban el tudja végezni a munkáját otthonról. Múlt héten meg is kapták a home office-hoz szükséges megállapodástervezetet, ezt azonban másnap szóban visszavonta a vezetőség, mindenféle magyarázat nélkül. Most is az irodából kellene dolgoziuk, a feletteseik mégis engedélyezték a távmunkát, hiszen az eredményt így is, úgy is tudja produkálni a szervezet.

A Magyar Hangnak nyilatkozó munkatárs szerint ez a racionálisabb megoldás a hivatal számára is, hiszen ha esetleg táppénzre vagy szabadságra mennének a dolgozók, az a teljesítményen is meglátszana. Ugyanakkor a mostani megoldás azzal is jár, hogy egyfajta törvényen kívüli állapotban élnek, hiszen hivatalosan bent vannak a munkahelyükön, miközben ez sokuk esetén nincs így, és ez később is nyilvánvaló lesz, hiszen a beléptetőrendszer rögzíti, hogy mikor lépett be valaki az épületbe, és mikor indult haza – a koronavírus idején viszont nem lesz ilyen adat az otthon dolgozókról.

A hivatalnok furcsának tartja, hogy a versenyszféra rugalmasabbnak tűnik a home office elrendelése során, mint az állami. Ennek az okáról csak találgatni tudna: – Régen az állam többletjogokat adott saját tisztviselőinek, ezzel szemben az elmúlt másfél évtizedben inkább úgy lehetett érezni, mintha csökkent értékű munkavállalókként tekintenének ránk, akik a versenyszférában nem tudtak elhelyezkedni – véli forrásunk.**

* Pontosítás: cikkünk első változatában az szerepelt, hogy egy hónapban egyszer adható ki távmunka, ezt pontosítottuk: egy hónapban négy nap távmunka adható ki

** A cikket megjelenése után újabb nyilatkozóval bővítettük

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.