HIRDETÉS
HIRDETÉS

Áder János már alá is írta a „túlhatalomtörvényt”

Szerző: | 2020. március 30., 17:31 | Belföld

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az egyházi vezetőknek adott adventi díszebéden a Sándor-palotában 2019. december 18-án. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Néhány órával az elfogadását követően alá is írta a „túlhatalomtörvényt” Áder János. A köztársasági elnök nyilatkozata szerint: „A mai napon az Országgyűlés sürgős eljárás keretében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható. Ezért a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.”

Az államfő azt írta, a koronavírus elleni védekezésről, a járvány megfékezéséről alapos vitát folytatott az Országgyűlés ma és egy héttel ezelőtt is. „A vita részben az eddig megtett intézkedésekről, másrészt a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt” – fogalmazott.

„A két ülésnapot figyelemmel kísérve megnyugtató, hogy egyetlen képviselő sem tartotta indokolatlannak az eddig megtett intézkedéseket, és senki nem állította a már meghozott döntésekről, hogy azok veszélybe sodornák a demokráciát. Ugyanakkor az ellenzéki képviselők a magyar demokráciára veszélyesnek tartották a kormány jövőbeli »korlátlan« felhatalmazását.”

Ezért két kérdést kiemelten vizsgáltam – szól a nyilatkozat, amely szerint Áder a következő kérdéseket vette górcső alá, és válaszolta is meg rögvest:
– Korlátlan-e a kormány felhatalmazása időben? A kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér, fogalmazott Áder.
– Korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően? Egyszerűbben, mindent megtehet-e?

A köztársasági elnök szerint nem. A kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik. Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad. A járványt követően pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról, írta.

A köztársasági elnök azt is hozzátette, hogy a védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje.

Címkék: Áder János, alaptörvény, koronavírus, túlhatalomtörvény


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest