Azonnali kérdések: Orbán Viktor elismerte, vannak még „döccenők”

Azonnali kérdések: Orbán Viktor elismerte, vannak még „döccenők”

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai parlamenti ülésnapon az azonnali kérdések középpontjában is a koronavírus-járvány állt.

A jobbikos Lukács László György kérdéseire válaszolva Orbán Viktor arról beszélt, egyelőre a terjedést igyekeznek lassítani, hogy csökkentsék a nyomást az egészségügyön. Elismerte, orvosok megbetegedésével számolni kell, de a halálukkal nem, mert idős orvosokat nem engednek a fertőzöttek közelébe. A béremelést sürgető kérésre Orbán egy későbbi, áprilisi gazdasági csomagra utalt. A miniszterelnök elismerte, azért nem teszik kötelezővé a lakáson kívüli maszkviselést, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi maszk az országban, amennyire ehhez szükség lenne.

Szabó Tímea és Tordai Bence a Párbeszéd képviselői szerint a kormány igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ők mindent rendben tesznek, de valójában lemaradt a környező országoktól, ahol már a kieső munkabérek 70-80 százalékát pótolja az állam. Tordai feltette a kérdést, hogy a magyar kormány vállalja-e ugyanezt az országban? Orbán Viktor megismételte, minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagján dolgoznak. Azt ígérte, a mentőcsomag mindenki számára lehetővé teszi, hogy dolgozzon. Ezt ajánlják pénzosztás helyett.

Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője azt kérdezte, az önkormányzatok miért nem kapták meg a védekezéshez szükséges forrásokat, és miért nem jutnak alapvető információkhoz, miért nem tudhatják meg, hogy az adott településen hány fertőzött van, és hány beteget ápolnak? A miniszterelnök szerint vannak még döccenők, s éppen ezek kiküszöbölésére hozták létre létre a megyei védelmi bizottságokat. A polgármesterek ezeknek a tagjai, tőlük kaphatnak információt. A képviselő szerint nem így van. Orbán Viktor megígérte, hogy igyekezni fog, hogy részletesebb legyen a tájékoztatás.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő azt kérdezte, nagy terhet viselő és pénzszűkében szenvedő önkormányzatok kapnak-e kormányzati segítséget. Orbán Viktor elmondta, az újraszabott költségvetés részei az önkormányzatok. Kunhalmi reményét fejezte ki, hogy ez nem elvonást jelent majd az önkormányzatokra nézve.

Keresztes László Lóránt (LMP): A lelkiismeretem miatt nem nyomtam gombot a „túlhatalomtörvény" szavazásán | Magyar Hang

Szabó Zsolt fideszes képviselő nem szavazott a túlhatalomtörvény sarkalatos részeinek végszavazásán, az egyszerű többséget igénylő részeknél viszont igen. Kerestük a képviselőt, hogy ennek mi az oka. A közreadott, hivatalos mobiltelefonszámán nem sikerült őt elérnünk, de amint válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket. Az LMP frakcióból többen nem szavaztak, köztük a frakcióvezető, vezérszónok Keresztes László Lóránt.