Brüsszel válaszolt Orbánnak

Brüsszel válaszolt Orbánnak

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket, de éberen vigyázunk arra, hogy a koronavírus elleni küzdelemben az európai normákat a politika minden területén betartsuk. Legyen az Magyarország vagy bármelyik másik ország, senki sem tudja a koronavírus okozta válságot egymagában legyőzni – idézi az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer hétfői szavait az Index Eurológus blogja.

Mamer arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság javaslatára felfüggesztették a szigorú uniós költségvetési szabályokat, és a tagállamok anélkül támogathatják a bajba jutott vállalkozásokat, folyósíthatnak a munkanélküli segélyeket vagy fejleszthetik az egészségügyet, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítana amiatt, hogy túlságosan megugrottak az állami kiadások.

A kormányfő pénteken azt mondta az EU-val kapcsolatban, hogy „ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben”. Majd azt is hozzátette, hogy „Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.”

Az Európai Bizottság vezető szóvivője arra is emlékeztetett, hogy a Bizottság ajánlásokkal igyekszik a tagállamokat rábírni arra, hogy a határellenőrzések mellett is biztosítsák az európai gazdaság fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen áruk és munkaerő szabad áramlását. Kitért arra is, hogy 37 milliárd eurós koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezésből 5,6 milliárd eurót, vagyis mintegy 2000 milliárd forint eurót Magyarországnak szánnak.

Ujhelyi: A Fidesz képviselői is megszavazták a szerintük nem létező uniós mentőcsomagot - Interjú | Magyar Hang

Adok-kapok alakult ki az elmúlt napokban az Európai Unió által a koronavírus-járvány kezelésére Magyarország számára biztosított források kapcsán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő és a Fidesz potentátjai között. A Fidesz részéről a vitában megszólalt Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója, valamint Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, mindketten azt állítják, hazánk nem kapott anyagi segítséget az Európai Uniótól.