HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Felsőbb utasí...

Felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Lényegében megtiltotta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) dolgozói számára az egészségügyi maszkok használatát az intézmény vezetése – erről árulkodik egy lapunk birtokába került levél, amelyet az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Sándor írt még március 12-én.

A Tájékoztató a koronavírus kapcsán bevezetett megelőző intézkedésekről, tudnivalókról tárgymegjelölésű levél szerint „mivel az egészségügyi intézményekben, kórházakban alkalmazott maszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük tovább terjessze a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzéstől”, ezért az OVSZ munkatársai nem viselnek szájmaszkot.

Ugyanazon a napon egy másik írásos iránymutatást is megkaptak az intézmény vezetői, amit tolmácsoltak az alkalmazottaknak. Eszerint

„Donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon.”

Hogy miért nem viselnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai, arról a Véradás.hu oldalon is tájékoztatást ad az OVSZ. Ennek tartalma megegyezik a dolgozóknak kiküldött levélben foglaltakkal, bár kifejezett tilalomról nem esik benne szó. Az eddigi közlések szerint egyébiránt a donorokat nem tesztelik koronavírusra és csak olyan óvintézkedések szerepelnek az OVSZ szabályzatában, amelyek lényegében a véradók belátására és önfegyelmére bízzák, hogy felkeresik-e a véradó központokat, vagy sem.

HIRDETÉS

Értesüléseink szerint az OVSZ munkatársainak nemcsak a fertőzés továbbadását megakadályozó egyszerűbb maszkok viselését tiltják az egészséges intézmény látszata kedvéért, hanem az esetleg saját maguk számára védelmet biztosító FFP2-es és FFP3-as maszkokat is. Ezek alkalmasak arra, hogy viselőjük számára is védelmet biztosítsanak.

Lapunk a következő kérdéseket juttatta el hétfőn délelőtt 11 óra után pár perccel az Országos Vérellátó Szolgálatnak:

  • A levél keltezésének időszakában volt-e mód arra, hogy teszteljék munkatársaikat, ezzel bizonyosságot szerezve arról, hogy az OVSZ dolgozói egészségesek, és ezért indokolatlan a maszk viselése?
  • A rendelkezés meghozatala óta eltelt bő három hétben hány tesztet végeztek az OVSZ munkatársain? Ezek milyen eredményt hoztak?
  • Miként tudják garantálni, hogy dolgozóik egészségesek?
  • Az OVSZ munkatársai saját FFP2-es, vagy FFP3-as maszkjukat, egyéb védőeszközeiket sem használhatják önvédelemből? 
  • Milyen jogszabály hatalmazza fel az intézmény vezetését arra, hogy dolgozóinak megtiltsa a védőeszközök használatát azért, hogy az „egészséges környezet” látszatát és érzetét fenntartsák? 
  • Dolgozóik és más véradók védelme érdekében miként tudják garantálni, hogy az intézményeikben véradásra jelentkezők nem fertőzöttek, illetve nem fertőznek? 

Válasz cikkünk élesítéséig nem érkezett. Ha az OVSZ reagál megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek