Közösen kéri az ellenzék: Legyen határideje a kormány „teljhatalmának”

Közösen kéri az ellenzék: Legyen határideje a kormány „teljhatalmának”

Az Országgyűlés plenáris ülése március 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem adta fel az ellenzék, és még a hétfői parlamenti ülés kezdetén is együtt kérték a kormányt: építsenek be egy időkorlátot abba a törvényjavaslatba, amely – egyelőre konkrét határidő nélkül – a veszélyhelyzet idejére rendeleti kormányzás lehetőségét adja a kabinet kezébe. Az indítványról hétfőn délután szavazhat az Országgyűlés, a Fidesz már világossá tette, nem enged.

A parlament előtt fekvő „túlhatalomtörvény” lényege, hogy az Országgyűlés megerősíti a kormány eddigi, a veszélyhelyzet idején rendeleti úton hozott intézkedéseit és felhatalmazást ad erre a jövőben is. Ugyanakkor nincs határideje, hogy meddig, csak annyit mond ki hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig. Az ellenzék azt szeretné, ha beleépítenék a szövegbe, hogy a különleges jogosítványok 90 napig szóljanak. Ha addig nem múlik el a baj és a továbbiakban is sürgős intézkedésekre lesz szükség, akkor majd meghosszabbítják.

Hétfőn délelőtt az ellenzéki pártok közösen álltak ki egy sajtótájékoztatóra. Az MSZP-s Harangozó Tamás azzal kezdte, hogy hajlandóak a kormánynak széles felhatalmazást adni, de csak abban az esetben, ha ezt időkeretek közé szorítják. Egyúttal azt kérte Orbán Viktortól és a Fidesztől, hogy emelkedjen felül az elmúlt tíz év politikai beidegződésein. A Párbeszédet vezető Szabó Tímea is úgy látta, hogy miközben az ellenzék nyitott a kompromisszumokra, „úgy látszik, Orbán Viktornak még mindig fontosabb az ellenséggyártás”. A politikus is egyértelművé tette, hogy igent mondanak a koronavírus-járvány elleni közös küzdelemre, de nemet mondanak Orbán Viktor teljhatalmára.

Szerkesztőségi vezércikkben kritizálja Orbán „túlhatalomtörvényét" a brit The Guardian | Magyar Hang

Ugyan a koronavírus-járványra való tekintettel mindenhol veszélyhelyzeti felhatalmazást kérnek a kormányok, ám azok – egy működő demokráciában – időkorláthoz kötöttek – írja a brit baloldali lap.

A jobbikos Lukács László mindezek mellett azt is kérte, hogy a kormány tegye kötelezővé közterületen a maszk viselését. A DK-s Varju László pedig azt az elvárást fogalmazta meg, hogy az ellenzéknek lehetősége legyen Alkotmánybírósághoz fordulni.

Az LMP-s Csárdi Antal arra a fideszes indoklásra reagált, miszerint azért sem akar a kormányoldal időkorlátot meghatározni, mert nem lehet biztosra venni, hogy 90 nap múlva, ha lejár a felhatalmazás, de hosszabbítani kellene, a parlament ülésezni tud. Szerinte ugyanis biztosan össze tudnak majd ülni.

Habár a Momentum nincs jelen a parlamentben, Hajnal Miklós a párt elnökségi tagja ez utóbbihoz annyit fűzött még hozzá, hogy lehetővé kell tenni itthon – ahogy ez más országban már megtörtént –, hogy az Országgyűlés online is tudjon szavazni.

Nem érkezett meg az ígért újabb mentőcsomag | Magyar Hang

Miközben a kiterjesztett gazdaságélénkítésnek egyelőre még nincs nyoma, a miniszter a „túlhatalomtörvény” várható hétfő éjféli életbelépéséről beszélt. Pedig a magyar gazdasági szakemberek elengedhetetlennek tartják a mielőbbi beavatkozást.

Ezzel együtt az ellenzéki pártok Facebook-oldalaikon hétfőn délelőtt ugyanazt a posztot a jelentették meg, amely szerint igent mondanak a koronavírus megfékezésére, de nemet „Orbán korlátlan idejű teljhatalmára”. Emellett közösen követelik az egészségügyi dolgozók százszázalékos béremelését, a szociális juttatások emelését, a munkahelyüket elvesztők, az idősek és a nyugdíjasok fokozott védelmét, valamint a munkahelyek megtartását és a kis- és középvállalkozások megsegítését.