HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor korlátok nélküli hatalmat kapott

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Megszavazta a fideszes parlamenti többség a kormány határidő nélküli felhatalmazásáról szóló, úgynevezett „túlhatalomtörvényt”. A jogszabályt eredetileg múlt héten, házszabálytól való eltéréssel szerették volna elfogadtatni az Országgyűléssel, az ellenzéki képviselők azonban – a Mi hazánk kivételével – nemet mondtak a javaslatra, így nem volt meg a szükséges négyötödös többség. Ezúttal azonban igen: 137 képviselő szavazott igennel a kétharmados felhatalmazást igénylő törvénymódosításra, míg 53 nemmel.

A döntést követően a kormánypárti padsorokban többen is tapsolni kezdtek.

Az ellenzéki pártok még a mai parlamenti ülés kezdetén is kérték a kormányt: építsenek be egy időkorlátot a törvényjavaslatba, emelkedjenek felül az elmúlt tíz év politikai beidegződésein, hiszen miközben az ellenzék nyitott a kompromisszumokra, „úgy látszik, Orbán Viktornak még mindig fontosabb az ellenséggyártás”.

Közösen kéri az ellenzék: Legyen határideje a kormány „teljhatalmának” | Magyar Hang

Néhány órán belül megszavazhatja az Országgyűlés, legalábbis annak kormánypárti többsége a „túlhatalomtörvényt”.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvény alapvetően a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása. Ezzel együtt érvényben maradhatnak a kormány által eddig, rendeletek útján meghozott intézkedések, illetve továbbra is él a kormány felhatalmazása a lényegében rendeleti úton zajló kormányzásra.

HIRDETÉS

Ugyanakkor nincs határideje, hogy meddig, a szöveg csak annyit mond ki hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig. Az ellenzék azt szerette volna, ha beleépítik a szövegbe, hogy a különleges jogosítványok 90 napig szólnak. Ha addig nem múlik el a baj és a továbbiakban is sürgős intézkedésekre lesz szükség, akkor majd meghosszabbítják.

A miniszterelnök a múlt heti egyeztetésen azt mondta, ő nem szeretné, ha mindez előre kimondva 90 napig tartana. Már csak azért sem, hiszen éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy a járványt és a megbetegedések számát időben elhúzzuk, ne terheljük túl az egészségügyet. A kormányfő – mint mondta – azt szeretné, ha egy előre meghatározott időkorlát helyett az Országgyűlés döntene arról, meddig tart a veszélyhelyzet. Szépséghibája a dolognak, hogy az Országgyűlésben az történik, amit a Fidesz és a KDNP akar, hiszen nekik van kétharmados többségük.

Egy őszinte pillanat | Magyar Hang

Ma megkapja a vágyott, időkorlát nélküli rendkívüli felhatalmazást Orbán Viktor. És vele együtt az oszthatatlan, senkire át nem hárítható felelősséget.

Maga a törvény egyébként nem sokban különbözik a jelenleg érvényben lévő kormányrendelettől, vagyis kimondja, hogy a veszélyhelyzet idején az állampolgárok biztonsága, a nemzetgazdaság stabilitásának vagy helyreállításának érdekében egyes törvényeket felfüggeszthet, saját hatáskörben hozhat különleges intézkedéseket, de csak a járvány megelőzése, kezelése, visszaszorítása céljából.

A kormánynak ugyanakkor a megtett intézkedésekről folyamatosan be kellene számolnia az Országgyűlésben, vagy ha ez nem működik, akkor annak elnökének és a frakcióvezetőknek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek