HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elégtelen a hosszú távú védekezéshez a kiosztott maszkok mennyisége – írták Müller Cecíliának a háziorvosok

Szerző: | 2020. március 31., 19:45 | Belföld

Koronavírus – Védőmaszkok

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elfogadhatatlannak tartjuk az Országos Tiszti főorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a március 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése – áll az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete által közösen jegyzett nyílt levélben.

Müller Cecília tiszti főorvos figyelmét arra is felhívták, hogy a hatályos jogszabály szerint a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

A Müller Cecília által említett praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban. A további sajtótájékoztatók alkalmával kérjük ennek a kérdésnek a tisztázását – írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami komoly területi ellátási zavarok kialakuláshoz is vezet.

Azt is hangsúlyozták, hogy az országos tiszti főorvos által említett eljárásrend preferálja ugyan a személyes háziorvos-beteg találkozások minimalizálását, ugyanakkor a személyes vizsgálatot igénylő eseteket ellátásának szükségességét nem zárja ki, melyhez az előírásoknak megfelelő védelemmel kell felszerelni az alapellátó szolgáltatókat. „Megfelelő alapellátás hiányában a betegek indokolatlanul nagy száma kerül az amúgy is többletterheléssel küzdő progresszív ellátási szintekre, feleslegesen nehezítve ezen intézmények munkáját” – húzták alá.

Címkék: egészségügy, háziorvos, koronavírus, Müller Cecília, nyílt levél, védőfelszerelés


HIRDETÉS
Kis Magyarország Dubajban

Kis Magyarország Dubajban

Sorra módosítja a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztott dubaji világkiállítás magyar pavilonjára vonatkozó szerződéseit a megvalósításért felelős Expo 2020 Nonprofit Kft.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest