Kenyérliszt van, csak egyelőre nincs annyi csomagolókapacitás, ami a hirtelen keresletet ki tudná elégíteni

Kenyérliszt van, csak egyelőre nincs annyi csomagolókapacitás, ami a hirtelen keresletet ki tudná elégíteni

Üres polc egy magyar élelmiszerüzletben a koronavírus-járvány idején (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben magyarok tízezrei nézegetik a házi kenyérsütő-recepteket az interneten, a kísérletező kedvűek pedig etetik otthon a kovászt (mert a szárított élesztő is eltűnt a polcokról), gyakorlatilag nem találni kenyérlisztet a boltokban. A hétvégén több üzletben is hiába kerestünk – finomliszt még itt-ott lenne, de a kenyérsütésre alkalmas durvább őrlésű, több korpát tartalmazó búzaliszt egyszerűen nincs.

Hétfőn megpróbáltunk utánajárni, mi az oka az időszakos hiánynak. A válaszokat röviden összegezve: liszt van elég, de a malmok eddig többnyire nagy kiszerelésben adták el a kenyérlisztet, hiszen főként a pékek vitték (a 960 ezer tonnás éves magyar termelés alig tíz százalékát csomagolták lakossági, kilós kiszerelésben), de aztán jött a járvány, és az emberek megrohamozták a boltokat.

Egész egyszerűen nincs annyi csomagolókapacitás, amely ezt a keresletet ki tudná szolgálni. Ráadásul – ahogy a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének illetékese elmondta –, nem mindenik üzem alkalmas a kilós kiszerelés csomagolására. A malmok egyébként a járvány előtt jellemzően hatvan százalékos kihasználtságon működtek, ez most megközelíti a százat, de így sem bírják a rohamot.

Koronavírus: A felvásárlási láz is drágítja az élelmiszereket | Magyar Hang

Csillapult a koronavírus-járvány miatti roham a boltokban, de menthetetlenül beindult az élelmiszerek drágulása. A vásárlók jól teszik, ha közzéteszik a pofátlan árakat a közösségi oldalakon.

A megoldás a türelem vásárlói részről és a hit abban, hogy nem lesz hiány, így nem kell bespájzolni otthon – ez utóbbi azért sem jó ötlet, mert a liszt egy élő anyag, és a lakások zöme nem alkalmas a szakszerű tárolásra, így könnyen lehet, hogy a meleg beköszöntekor sok otthonban megjelenik a lisztmoly.

A hirtelen kialakult keresletre az egyik megfelelő válasz lehet a gyártók részéről a kilósnál nagyobb kiszerelés piacra dobása – ha például öt kilogrammos egységekben is árulnának kenyérlisztet, az enyhítene a hiányon és nem terhelné le annyira a csomagoló kapacitásokat sem. A lényeg: Magyarország ellátásához bőven elég búza van a hazai tárolókban, csak ki kell várni, amíg megőrlik azt és eljuttatják az üzletekbe.

Kereskedelmi Szövetség: Indokolatlan felhalmozni az élelmiszert | Magyar Hang

A termékek ott lesznek a boltokban holnap és holnapután is.

Hogy értsük a termelők dilemmáját, hadd idézzem be a legnagyobb hazai szereplő, a GoodMills Magyarország értékesítési vezetőjének, Adamecz Péternek válaszát, melyet kérdéseinkre küldött:

„Február végétől a kialakult helyzet miatt többszörösére nőtt a fogyasztói-, így kereskedői kereslet is a malomipari termékek irányt. A szokatlanul magas mennyiségi igények kiszolgálásának érdekében szükségessé vált üzemeinkben a Nagyi titka termékek gyártásával kapcsolatosan néhány átmeneti változtatás bevezetése.

Malmainkban jelenleg a Nagyi titka termékcsaládon belül elsődlegesen a hazai lakossági felhasználás nagyobb részét kitevő búzafinomliszt, búzarétesliszt és búzadara termékek kiszolgálására koncentrálunk, így a munkafolyamatok egyszerűsítésével megtakarítjuk a gyártás során a különböző termékek között szükséges átállások idejét. A változtatás célja, hogy a lakosságot minél nagyobb mennyiségű liszttel tudjuk a legrövidebb időn belül ellátni.

A Nagyi titka a kenyérliszt, süteménylisztek, a pizzaliszt, a teljes kiőrlésű búzaliszt valamint a tönkölybúza és rozs termékek gyártása kisebb mennyiségben, a három elsődleges termék keresleti igényének kielégítése után történik. Ebből adódóan lehetséges, hogy a boltok polcain ezekből a különleges termékekből átmeneti termékhiánnyal szembesülnek a vásárlók, de biztosítunk mindenkit, ez csak átmeneti, a Nagyi titka márka termék kínálata nem szűnik meg. 

A helyzet tartós normalizálásának határidejére – a naponta, sokszor óránként változó környezet miatt – felelőtlenség lenne bármit is mondani, azonban munkatársaink elkötelezetten, kitartóan dolgoznak azon, hogy vásárlóink újra találkozhassanak a Nagyi titka termékek teljes választékával a polcokon.”