HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A CNN szerint...

A CNN szerint Orbán Viktor a legrosszabb a hataloméhes politikusok között

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Több erőskezű vezető igyekszik kihasználni a koronavírus-járvány adta lehetőséget, hogy a veszélyhelyzetben még több hatalmat ragadjon magához, a legkirívóbb eset azonban Orbán Viktoré – fogalmaz elemzésében a CNN.

A „túlhatalomtörvény” elfogadása kapcsán azt írják, ezzel a magyar miniszterelnök felhatalmazta magát arra, hogy megbüntesse a rémhír terjesztésével vádolt újságírókat. Emellett a törvény lehetetlenné teszi bármiféle választás, vagy népszavazás kiírását is, egészen addig, amíg a veszélyhelyzet tart. Emlékeztetnek arra is, a törvény elfogadása miatt több Európai Parlamenti képviselő is követelte, hogy távolítsák el a Fideszt az Európai Néppártból.

Orbán Viktor mellett az írás sorra veszi azokat a vezetőket, akik „visszaélnek” a járvánnyal. A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte szintén vészhelyzeti kormányzást vezetett be, amely az eddiginél is nagyobb hatalmat biztosít számára. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kapcsán megjegyzik, számos kritikát kapott, amiért engedélyezte az anti-terrorista technológiák alkalmazását a járvány elleni harcban. Ez történt a CNN szerint Oroszországban is, ahol arcfelismerő rendszerekkel igyekeznek betartatni a karantént. Természetesen – teszik hozzá – Dél-Koreától Nyugat-Európáig számos ország használja a digitális technológiát a vírus megállítására, és ez számos helyen kelt félelmet az emberekben. Ez pedig a világjárvány lecsengését követő világ állapota kapcsán is fontos kérdéseket rejt magában. A demokratikusan működő országokban azonban világosan látszik, hogy a különleges intézkedésekre az extrém helyzet miatt került sor.

„Viszlát demokrácia” – Bírálják az ellenzéki polgármesterek, hogy elvennék döntési jogukat | Magyar Hang

– Baj csak a gyenge demokratikus rendszerekkel van, amilyen Magyarország, ahol Orbán Viktor régóta szisztematikusan építi le a demokráciát, és a jelenlegi állapotot akarja új normává avatni – fogalmazott a CNN-nek Brian Klaas, University College London oktatója.

HIRDETÉS

Az írás szerint az új autoriter vezetők kihasználva a demokratikusan szerzett többségüket visszaélnek a hatalmukkal, és a járvány segítségével addig növelik azt, amíg végül a rendeleti kormányzást bevezethetik.

– Krízishelyzetben a központosított hatalmi rendszerek tovább erősödnek, és a veszély elmúltával a hatalom nem mindig kerül vissza a választók, vagy a politika alsóbb szintjein lévőkhöz – fogalmazott Nic Cheeseman, a Birminghami Egyetem professzora.

A világjárvány remek lehetőség a hataloméhes vezetőknek arra, hogy kiterjesszék hatalmukat – ismétli meg zárásként az írás. – Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy olyan válsághelyzetet él át a világ, amelyet még nem nagyon láttunk, akkor nem lehet kétségünk, a koronavírus a demokráciát veszélyezteti leginkább, és mindazokat, akik hisznek benne.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek