HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kormány azo...

A kormány azonnal átírt számos jogszabályt: a rendőrség immár szabadon kutathat a NAV adataiban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A kormány a felhatalmazási törvény elfogadását követően azonnal átírt számos jogszabályt a járványügyi vészhelyzet idejére – írja a Hírklikk. A portál szerint a módosításoknak köszönhetően a rendőrség immár szabadon, ügyészi engedély nélkül kutakodhat a NAV adatai között.

– A nyomozó hatóság és a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve, valamint a rendőrség terrorizmust elhárító szerve az ügyészség engedélye nélkül is kérhet adatszolgáltatást az adóhatóságtól és a vámhatóságtól – olvasható a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. Eddig minden esetben szükség volt ügyészi engedélyre ahhoz, hogy a nyomozók betekintsenek a NAV adataiba.

A módosítások között szerepel tovább, hogy felfüggesztik az álláspályázatokat a bíróságokon és az ügyészségen. A bírósági vezetők vészhelyzet alatt lejáró megbízatását a rendkívüli helyzet végéig meghosszabbítják. A polgári perek esetében, a személyes megjelenést elkerülendő, az elengedhetetlenül szükséges meghallgatásokat „telekommunikációs eszköz segítségével” végzik, de lehetőség van írásbeli nyilatkozat benyújtására is.

Áder János már alá is írta a „túlhatalomtörvényt” | Magyar Hang

Néhány órával az elfogadását követően alá is írta a „túlhatalomtörvényt” Áder János.A köztársasági elnök nyilatkozata szerint: „A mai napon az Országgyűlés sürgős eljárás keretében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható.

A büntetőbíróság mostantól mellőzheti a sértett, illetve a tanú kihallgatását, ha az eljárás során hang, vagy képfelvétel készült azokról. Jelentős változás továbbá, hogy eddig a legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel járó bűncselekmény ügyét zárhatta le a bíró tárgyalás nélkül, ezt most nyolc évre emelték, és a döntés a folyamatban lévő ügyeket is érinti.

HIRDETÉS

A kormányhatározat értelmében szünetelnek a magánvádas eljárások, illetve  a pótmagánvádas ügyek sem indulhatnak el, a folyamatban lévőket pedig a veszélyhelyzet végéig fel kell függeszteni.   

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek