Operatív törzs: A fertőzés mértékének növekedése egyenletes

Operatív törzs: A fertőzés mértékének növekedése egyenletes

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az adatkezelés szabályai szerint járunk el, hiszen érzékeny adat semmiképpen nem hozható nyilvánosságra – ezt mondta Müller Cecília arra, hogy az elhunytakról közzétett információk alapján könnyen beazonosítható volt például a brit nagykövet-helyettes és az ő alapbetegsége. A TASZ például emiatt kegyeletsértésről beszélt. Ám a tiszti főorvos ebben nem látott gondot.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte, hogy a bevezetett intézkedések a fertőzések számának csökkentéséhez járultak hozzá, így fenntartják a hatályukat a veszélyhelyzet megszűnéséig. Elmondta azt is, hogy három járat érkezett szerdán Ferihegyre, amelyek maszkokat, illetve azok gyártásához szükséges alapanyagokat hoztak és továbbiak érkeznek még a szerdai napon.

1128 ellenőrzést végeztek a kijárási korlátozás bevezetése óta, ezek többsége figyelmeztetéssel végződött. A hatósági házi karanténban lévőket is folyamatosan ellenőrzik és 322 feljelentést tettek már a szabályok megszegése miatt. Több tucat feljelentés és eljárás indul már az üzletek korlátozott nyitva tartása kapcsán is. Kiss Róbert elmondta azt is, hogy 112 büntetőeljárás indult már a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, ebből 23 esetben csalás, 27 esetben rémhírterjesztés miatt.

Security Check Required

null

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes, ezt biztatónak nevezte, hiszen nincs ugrásszerű emelkedés a számokban. 20-ra emelkedett azonban az elhunytak száma, az áldozatok átlagéletkora 74 év. – Ez nem jelenti azt, hogy fiatalokat és gyerekeket nem betegít meg a vírus – tette hozzá Müller Cecília. Egyúttal ismét azt kérte, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy a fertőzöttek nagyjából 80 százaléka legfeljebb enyhe tüneteket produkál, de átadhatja a betegséget másnak. Így azoknak is be kell tartani a higiénés szabályokat, akik egészségesnek érzik magukat. A hivatalosan regisztrált koronavírusos betegeknél (ami most 525 fő ) 25 százalék tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket mutat, 17 ember pedig (5 százalék) lélegeztetőgépen van, 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul.

A vírus a tárgyakon nagyon rövid ideig marad meg: a fémen Müller Cecília szerint perceken belül elpusztul, de vannak olyan felületek, amelyeknél ez hosszabb ideig tart.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy aki két hétig karanténban volt, az túl van azon a lappangási időszakon, amit ismerünk, vagyis ha nincsenek tüneteik, ezek az emberek nem jelentek veszélyt másokra. Egy olyan betegről is beszámolt, aki lélegeztetőgépre szorult, de a laboratóriumi vizsgálatok szerint a koronavírusból már kigyógyult. Ennek ellenére a lélegeztetőgépre szüksége van más betegsége miatt. – Habár előfordul ilyen, az a tapasztalat, hogy súlyos állapotban már nagyon nehéz visszafordítani – mondta.

Kiss Róbert ugyancsak egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az önkormányzatoknak kell foglalkozni a magukról gondoskodni nem tudókkal. Remélik, hogy ezt megteszik. Bár a kérdés az volt, hogy az állam be fog-e avatkozni ilyen esetben.

Az adatkezelés szabályai szerint járunk el, hiszen érzékeny adat semmiképpen nem hozható nyilvánosságra – ezt mondta Müller Cecília arra, hogy az elhunytakról nyilvánosságra hozott információk alapján könnyen beazonosítható volt például a brit nagykövethelyettes és az ő alapbetegsége. A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy ismer olyan háziorvosokat, akik nem tartottak igényt az állam által biztosított védőfelszerelésekre, mert „jól fel voltak szerelkezve”.

Müller Cecíliát kérdezték arról a sajtóban megjelenő hírről, miszerint a TBC elleni BCG-oltás hatásos lehet a koronavírus ellen is. Erre azt mondta, hogy folynak a vizsgálatok, de ez nincs egyelőre alátámasztva. Általánosságban az emberek azzal tudják a saját szervezetüket erősíteni, ha helyesen táplálkoznak, C-vitamint szednek és fontosnak nevezte a testmozgást még otthon is.

A tiszti főorvos nem zárta ki, hogy zárt légtérben a vírus a levegőben megmaradjon. A kérdés eredetileg az volt, hogy tüsszentés, köhögés nélkül is fertőzhet-e valaki. A jelenlegi információk szerint egyébként egy beteg leginkább akkor fertőz, amikor tüneteket mutat. Arra Müller Cecília még nem tudott válaszolni, hogy aki felgyógyult, az meddig válik védetté.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Szerdán a következőkre voltunk kíváncsiak, hiába:

  • Nem érzik-e visszásnak, hogy az áldozatok betegségeinek megadásával súlyosan megsértették a kegyeleti jogot, különösen annak tudatában, hogy az egyik, alkoholistaként leírt áldozat a széles nyilvánosság előtt ismert, beazonosítható?
  • Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január–márciusi időszakban Magyarországon?
  • A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük, és találtak-e soraikban fertőzött személyt?
  • Eddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal? Ők milyen területen dolgoznak?
  • A háziorvosok nyílt levélben jelezték, hogy Müller Cecília tiszti főorvos állítása, miszerint a háziorvosok feladata gondoskodni a szükséges védőfelszerelésről, nem felel meg a jogszabályoknak. Ezzel szemben az államnak, pontosabban a járási hivataloknak lenne ez a feladatuk. Müller Cecília milyen jogszabály alapján fogalmazta meg állítását? Ha az államnak nem dolga gondoskodni a háziorvosok védőfelszereléséről, akkor a korábban biztosított praxisonként 50 darab maszkot, illetve 3 darab FFP1-es maszkot miért biztosították számukra?
  • Vizsgálja-e az operatív törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak, és ezzel tegyék azokat újra használhatóvá?