A magyar demokráciát siratja szerkesztőségi cikkében a tekintélyes brit üzleti lap

A magyar demokráciát siratja szerkesztőségi cikkében a tekintélyes brit üzleti lap

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Financial Times brit üzleti lap szerkesztőségi cikkben ítélte el a magyar „túlhatalomtörvényt” – írta a Népszava. Az írás szerint természetes, hogy a kormányok rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, egyes autoriter vezetők, így – megfogalmazásukban – Magyarország nacionalista vezetője is ugyanakkor arra használják fel a válságot, hogy megszilárdítsák hatalmukat, és tovább gyengítsék az ellenőrző szerepet betöltő ellenzéket valamint a kritikus médiát.

Kiemelik, hogy a felhatalmazási törvény rendeleti kormányzást tesz lehetővé és nincs benne megszüntetési záradék. A Parlament ugyan elméletileg megszüntetheti a „vészhelyzetet”, de erre nincs lehetőség, ha vélt vagy valós fertőzési kockázat miatt a képviselők nem tudnak összeülni.

A Financial Times cikke hangsúlyozza, mivel a jogszabály három év börtönnel fenyegeti a rémhírek terjesztését, a rendelkezés alkalmas lehet arra is, hogy megfélemlítse a Magyarországon még megmaradt szabad médiát, a civilszervezeteket és az értelmiséget. Emlékeztetnek, hogy amióta Orbán Viktor 2010-ben újra hatalomra került, szisztematikusan lebontotta az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszerét.

Áder János már alá is írta a „túlhatalomtörvényt" | Magyar Hang

Néhány órával az elfogadását követően alá is írta a „túlhatalomtörvényt" Áder János.A köztársasági elnök nyilatkozata szerint: „A mai napon az Országgyűlés sürgős eljárás keretében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható.

A lap végkövetkeztetése szerint Magyarország már nem valódi demokrácia többé. A szerkesztőségi írás ezért részben az Európai Uniót is hibáztatja, amely az alapértékeken épülő közösségnek kellene lennie, de nincsenek megfelelő eszközei, hogy kordában tartsák a „tévelygő” tagokat.

A koronavírus okozta vészhelyzet hatályon kívül helyezte az EU legfontosabb politikai eredményeit – a nyitott határokat és a közös piacot –, így az Uniót most azon értékek tartják össze, amelyeket tiszteletben kell tartani – zárul a cikk.

Korábban a szintén brit The Guardian is szerkesztőségi cikkben ítélte el a felhatalmazási törvény elfogadását. Pernille Weiss, dán Konzervatív Néppárt EP-képviselő a Népszavának arról beszélt, a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezik a kereszténydemokrata pártcsaládból a túlhatalomtörvény miatt.