A Schmidt Mária-féle alapítvány kap két ingatlant, a beosztottja egyből megvédi a kormányt a külföldi kritikáktól

A Schmidt Mária-féle alapítvány kap két ingatlant, a beosztottja egyből megvédi a kormányt a külföldi kritikáktól

Schmidt Mária, a „30 éve szabadon” emlékév koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett emlékprogramon az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint korábban megírtuk, Schmidt Máriához kötődő alapítvány, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a kedd éjjel benyújtott salátatörvény értelmében két budapesti – a Határőr út 35., illetve Istenhegyi út 92. alatti – ingatlant kap az államtól ingyen. Az indoklás szerint a „tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából.”

Aznap, ahogy napvilágot látott a nagylelkű adományozás – amelyre, ne feledjük, a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt került sor –, Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa a Látószög blogon megjelent elemzésében arról írt, a koronavírus-járvány elleni védekezés nyomán bevezetett különleges jogrend miatt Magyarország a bűnbak szerepébe került.

A véleményalkotás jogát senkitől sem vitatnánk el, az időzítés azonban kissé pikánssá teszi Frank Füredi írását. A főmunkatárs Schmidt Mária beosztottja, a XXI. Század Intézet ugyanis a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány egyik munkaszervezete. Ez azt jelenti, hogy Frank Füredi éppen akkor gondolta védelmébe venni a magyar kormányt, amikor az két nagy értékű ingatlannal ajándékozta meg az alapítványi csoportot.

– A járvány miatt a kormányok világszerte – Nagy-Britanniától Spanyolországon és az Egyesült Államokon át egészen Indiáig – különleges jogrendet vezettek be, és számos államban nem ülésezik a parlament – írta a tudományos főmunkatárs. Álláspontja szerint „teljes joggal vethetők fel kérdések és aggályok” e döntés indokoltságával kapcsolatban. Csakhogy komoly vita helyett a nyugati politikai és médiaelit egyes csoportjai arra összpontosították energiáikat, hogy elítéljék a magyar kormányt, amiért állítólag diktatúrát készül bevezetni.

A szerző úgy vélekedett, hogy mint minden kormány, amely rendkívüli helyzettel találja szembe magát, bizonyára a magyar kabinet is elkövet majd hibákat a válság kezelésében. „De azzal vádolni, hogy sui generis kizárólagos hatalomszerzésre tör, tendenciózus és rosszindulatú vitamódszer.” Frank Füredi szerint, a magyar kormány „vehemens denunciálása közben” a szerzők nagyvonalúan elsiklanak a kellemetlen tény fölött, miszerint „Orbán Viktornak egyszerűen egyedülálló demokratikus felhatalmazása van a mai egészségügyi válsághelyzet kezelésére”.

– Kulturális értékekről nagyon is értelmes dolog nyílt vitát folytatni, annál dicstelenebb viszont az egészségügyi vészhelyzetet egy politikai ellenfél lejáratására felhasználni – zárja elemzését a tudományos főmunkatárs.