Elhunyt a Horn-kormány egykori minisztere

Elhunyt a Horn-kormány egykori minisztere

FAZAKAS Szabolcs, az Európai Számvevőszék magyar tagja nyolc bulgáriai, litvániai és szlovákiai atomerőmű leszerelésének finanszírozásáról készített számvevőszéki jelentést ismerteti egy brüsszeli sajtóértekezleten. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenkét éves korában elhunyt Fazakas Szabolcs diplomata, politikus, államtitkár, miniszter, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési és EP-képviselője.

Fazakas Szabolcs a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének tulajdonosa, aki egész életét hazájának, szülőföldjének szentelte. Közéleti szerepvállalásait, megbízatásait a legmagasabb erkölcsi és szakmai szinten látta el – közölte Facebook-oldalán az MSZP.

Fazakas Szabolcs 1947. október 26-án született. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Corvinus) külkereskedelmi szakon szerzett diplomát 1971-ben, majd ugyanitt doktorált két évvel később. Diplomájának megszerzése után két évet dolgozott az egyetemen tanársegédként, onnan a Külkereskedelmi Minisztériumba került, később a Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője lett. 1989-ben miniszter-helyettessé nevezték ki, amelyet az Antall-kormány kinevezéséig viselt.

1995-ben az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, később minisztere lett. Ilyen minőségben az Országos Atomenergia Bizottság elnöke is. 1998-ig viselte tisztségét. A 2002-es országgyűlési választáson az MSZP országos listájáról került be az Országgyűlésbe. 2004-ben beválasztották az Európai Parlamentbe. 2010-ben az Európai Számvevőszék tagjának választották.

2000-ben a Magyarország Európában Alapítvány ügyvezető elnöke lett, 2001-től három évig a Magyar Tenisz Szövetség általános alelnöke volt.