HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Koronavírus: ...

Koronavírus: Csak akkor sérülnek adatvédelmi jogok, ha az érintett személy beazonosítható

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírussal összefüggő információk közlése során addig nem sérülnek az adatvédelmi jogszabályok, ameddig az érintett személy konkrétan nem azonosítható be – mondta a Magyar Hangnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila szavai szerint alapesetben éppen ezért az sem sért jogokat, ha az operatív törzs területi, statisztikai adatokat közöl a betegség terjedéséről. Más kérdés, hogy például döntéselőkészítés közben szervezeti kérdések – akár például egy kórház esetleges tervezett kiürítése – miatt indokoltnak tarthatják az illetékesek bizonyos adatoknak a visszatartását.

Ugyanezen elv alapján nem sérülnek az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok akkor sem, ha egy polgármester tesz közzé anonim információkat a térségben regisztrált megbetegedésekről, de itt is érvényesülnie kell annak, hogy a személy ne legyen beazonosítható.

A koronavírus miatt elhunytak alapbetegségével – pontosabban beazonosíthatóságukkal, szenzitív egészségügyi adataival – kapcsolatban felmerült aggályokról a NAIH elnöke azt mondta, adatvédelmi jogai csak élő személyeknek vannak, a kegyeleti jog más terület. 

Ez derül ki a koronavírusban elhunytak adataiból | Magyar Hang

Több szakértővel is egyeztetve elmondható, hogy amennyiben felmerül a kegyeleti jog megsértése – például mert a közölt alapbetegségekből egy konkrétan beazonosítható néhai személy alkoholizmusa olvasható ki – akkor is csak a hozzátartozók tehetnének jogi lépéseket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
György Zsombor
György Zsombor
A Magyar Hang alapító főszerkesztője. Aktív pályáját 2002-ben kezdte a Magyar Nemzetnél, ahol 2015-től lapszerkesztő és a hétvégi Magazin társszerkesztője volt, 2017-től pedig az újság főszerkesztő-helyettese. Több éven át dolgozott emellett a Hír Tv hírháttér-műsorainak felelős szerkesztőjeként, műsort vezetett a Lánchíd Rádióban. Újságíróként főként a társadalmi konfliktusokkal és a válságövezetekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek