HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Túlhatalom: G...

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Úgy tűnik, nem tetszik a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején a polgármesterek nagyobb mozgástérrel rendelkeznek. Pláne úgy, hogy ellenzéki településvezetők is vannak köztük, főleg Budapesten. Be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek egyik – jól elrejtett – bekezdése szerint a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit. Azaz, a fővárosban például a kormánypárti Sára Botondot.

Nemcsak a kormányt illetik meg különleges jogosítványok veszélyhelyzet idején, hanem a polgármestereket is. A katasztrófavédelmi törvény kimondja, hogy „veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja”. Ez az a törvényi felhatalmazás, amely miatt a kormányoldali sajtó bírálta Karácsony Gergelyt és erős sarkítással teljhatalmáról beszélt.

Ennek azonban gyorsan véget vetnének. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter neve alatt kedden benyújtottak egy törvénymódosító javaslatot, amely azt a nem sokat mondó nevet viseli, mint „egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról”. Végignézve a szöveget, több tucat jogszabályon módosítana, ez az iskolapéldája a salátatörvénynek.

A szöveg pedig módosítaná a már említett katasztrófavédelmi törvényt. Egy olyan többletbekezdés kerülne bele, miszerint „a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása”. Erre egyébként öt napjuk van, ami rendkívül lelassíthatja az intézkedéseket, holott a kormány eddig épp a hatékonyságra hivatkozva élt a különleges jogrend széles eszköztárával. Összességében: az előbbiek szerint, a polgármesterek a jövőben nem dönthetnének önállóan.

HIRDETÉS

A fővárosi védelmi bizottság élén a fővárosi kormányhivatal vezetője, Józsefváros korábbi kormánypárti polgármestere, Sára Botond áll.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek