Visszavonja a kormány a polgármestereket gyámság alá helyező javaslatát

Visszavonja a kormány a polgármestereket gyámság alá helyező javaslatát

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslattal – mint mondta – ezt a helyzetet akarták orvosolni.

– Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak – közölte Gulyás Gergely.

„Viszlát demokrácia" - Bírálják az ellenzéki polgármesterek, hogy elvennék döntési jogukat | Magyar Hang

Lapunk is beszámolt az elképzelésről, hogy veszélyhelyzetben a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit. Ráadásul öt napjuk lenne dönteni a települések és kerületeik vezetőinek bármilyen intézkedési tervéről. A tervet rengeteg kritika érte.