HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyértelműen ...

Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem valószínű, hogy enyhíteni fognak a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken, sőt, még az is előfordulhat, hogy a járvány alakulása miatt egyes városokban, kisebb területeken szigorítanak – hangzott el az operatív törzs csütörtöki beszámolóján. Azt is állították, hogy a kórházakban van elég védőfelszerelés, az intézmények egyheti tartalékkal is rendelkeznek. Lapunk ezúttal is küldött kérdéseket, válaszokat azonban most sem kaptunk.

Müller Cecília a legfrissebb adatokkal kezdte: 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma és egy ember meghalt. Egy 70 éves férfiről van szó, aki szív- érrendszeri betegségben szenvedett. – Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén – mondta az országos tiszti főorvos.

Tanácsok következtek: akinek munkába kell mennie, lehetőleg autóval tegye. Ha másokat is visz, ők a hátsó ülésen utazzanak. Rendszeresen legyen áttörölve az autóban is minden felület a kormánytól a rádió gombjaiig bezárólag. De hasznos lehet kerékpárral is közlekedni, a mozgás úgyis előnyös ebben a helyzetben is. A mobiltelefont és számítógépet is érdemes naponta többször is áttörölni fertőtlenítős kendővel, csakúgy, mint a villanykapcsolókat, kilincseket vagy éppen a liftek gombjait.

Security Check Required

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az ellenőrzésekkel kezdte. Már több mint 10 ezren vannak hatósági házi karanténban, a hatóságok pedig 78 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 400-nál is több szabálytalanságot állapítottak meg. A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 1187 figyelmeztetést alkalmaztak és 162 feljelentést tettek. Lakatos Tibor szavai szerint többször előfordul, hogy fiatalok csoportosulnak, de a hatóságok inkább az együttműködést várják el, ezért ilyen sok a figyelmeztetések száma. Kiderült az is, hogy 32 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés miatt.

 • Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy már kiadták a koronavírus kézikönyvét, az egészségügyi szolgáltatók ennek mentén végzik az ellátást.
 • A tesztek kapcsán pedig azt mondta, hogy a WHO ajánlása szerint két vizsgálatot végeznek a biztos eredmények érdekében.
 • Büntetés-végrehajtási intézetekben egyelőre nem történt megbetegedés – ezt már Lakatos Tibor mondta.
 • Fokozott veszélynek vannak kitéve és asztmával küzdő betegek.
 • Az utcai maszk viselése saját választás – mondta Müller Cecília. Bár továbbra is azoknak javasolta, akik betegek.
 • A hivatalos kimutatásba akkor kerül valaki regisztrált fertőzöttként, ha a WHO protokoll alapján akkreditált laborban végzett teszt pozitívnak bizonyul.
 • Az itthon bevezetett korlátozó intézkedések nem túl szigorúak – mondta Lakatos Tibor, hozzátéve, hogy az enyhítés nem valószínű. Az viszont elképzelhető, hogy egy-egy városban, kisebb területen szigoríthatnak.
 • Az egészségügyi dolgozóknál a védőfelszerelések szüksége attól függ, milyen beavatkozásokat végeznek. Akik bizonyítottan koronavírusos beteget ápolnak, azoknak a legnagyobb védelmet nyújtó felszerelés kell. De a legtöbb esetben megfelelő védelmet nyújt a sebészi maszk, a köpeny és a kesztyű.
 • A kórházak rendelkeznek egyheti tartalékkészlettel és folyamatos az ellátásuk védőfelszerelésekkel.
 • A krónikus alapbetegségek életkortól függetlenül magas kockázatot jelentenek – ezt mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy az egyik elhunyt mindössze 41 éves volt és a megjelölt betegsége a magas vérnyomás volt. De a tiszti főorvos a kockázati tényezők között említette például a cukorbetegséget is.
 • A kórházparancsnokok nem jelentettek olyan komoly hiányosságot sehonnan, amely az ellátást veszélyeztetné.
 • Nagyon sokfelé vizsgálják, hogy szúnyogok vagy egyéb állatok terjeszthetik-e a betegséget, jelenlegi ismereteink szerint nem.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak. Most sem. Csütörtökön az alábbiakra lettünk volna kíváncsiak.
– Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január-márciusi időszakban Magyarországon?
– A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük és találtak-e soraikban fertőzött személyt?
– Eddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal? Ők milyen területen dolgoznak?
– Vizsgálja-e az operatív törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak és ezzel tegyenek újra használhatóvá? 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Most már semmi sem állíthatja meg Netanjahut?

Úgy tűnik, semmi, illetve senki sem tarthatja vissza az izraeli miniszterelnököt, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit az országhoz csatolja.

Trianon