Furcsákat kérdeznek a Szent Imre kórházban a vírusgyanúval jelentkezőktől

Furcsákat kérdeznek a Szent Imre kórházban a vírusgyanúval jelentkezőktől

Egy koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejt (kék) (Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Egyesült Államok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak arról kérdezték a Szent Imre kórházba érkező betegeket, hogy jártak-e fertőzött országban, hanem arról is, kezelték-e őket az intézmény két osztályán – tudta meg a Népszava. Amint arról beszámolnak, a birtokukba került egy fénykép arról a kérdéssorról, amelyet a Szent Imre kórházba érkezett betegek előszűrésére állítottak össze. A dokumentum a „csekklista a COVID-19 fertőzésre gyanús betegek megítéléséhez” címet kapta. Többek között azt kérdezik a betegtől, hogy járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírus által érintett területen, országban. Azt is megkérdezik: „Került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel?”

De ami az igazán érdekes, hogy mindezek után arra kell választ adni: „Kórházunk sebészeti vagy érsebészeti részlegén az elmúlt 2 hétben kezelés alatt állt, és panaszos (lázas, köhög stb.)” ?

A lap megkereste az intézményt ez ügyben, de a Szent Imre kórház azt válaszolta, hogy nincs lehetősége nyilatkozatot adni, és az operatív törzshöz kell fordulni. Írásban nem kaptak választ, végül az operatív törzs keddi online tájékoztatóján – amelyen újságírók nem lehetnek jelen – feltették a kérdést az országos tiszti főorvosnak. Müller Cecília a következő választ adta: 

„Ez egy nagyon helyes megközelítés, hiszen minden olyan tényt, minden olyan kockázati tényezőt igyekszik felmérni az intézmény annak érdekében, hogy a legszélesebb körben próbálja meg felderíteni a beteg, a fogadott beteg állapot, illetve nem is beteg, nem is biztos, hogy beteg, de ha intézménybe érkezik, akkor más egyéb betegségben szenved, a koronavírussal történő fertőzöttségének a megítéléséhez, megelőző jelleggel ezek a kérdések nagyon is relevánsak, adekvátak, és jól teszik, hogy megkérdezik.”

Katonai sátor épült a Heim Pál Gyermekkórháznál | Magyar Hang

A lap azóta újra az operatív törzshöz valamint a Szent Imre kórházhoz fordult az aléábbi kérdéssel: Azért kérdeznek rá erre a két osztályra, mert a sebészeti illetve érsebészeti osztályon dolgozók közül többen megfertőződtek korábban az új koronavírussal? A cikk megjelenéséig azonban sem a kórház, sem az operatív törzs nem válaszolt.