HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Idea: A Fides...

Idea: A Fidesz–KDNP stabilan vezet, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Stabilan őrzi támogatottságát a Fidesz–KDNP a teljes népesség körében, amely a biztos szavazók között még némileg növelni is tudta előnyét – derül ki az Ides Intézet lapunknak eljuttatott felméréséből.

A március 17. és 20. között készült vizsgálat szerint a teljes, választókorú népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest az előbbi rétegben nincs változás, míg a biztos szavazó pártválasztóknál hibahatáron belüli az elmozdulás mértéke.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ez utóbbi emelkedésből messzemenő következtetést nem lehet levonni a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó kormányzati válságkezelés megítélését illetően – szögezi le az Idea beszámolója. Mint írják, a politikatudományi szakirodalom is szakaszosan tárgyalja az inkumbens kormánypárt népszerűségével kapcsolatos várakozásokat, függően attól, hogy a válságkezelés mely időszakáról beszélünk. A koronavírus-járvány kapcsán is leginkább középtávon várható változás a pártpreferenciákban.

Koronavírus: mért a Századvég, nagy az egyetértés | Magyar Hang

Jelentős társadalmi támogatottságot élveznek a koronavírus-járvány fékezése érdekében bejelentett rendkívüli kormányzati intézkedések – tájékoztatta kutatása alapján a Századvég Alapítvány szombaton az MTI-t. Az alapítvány honlapjáról kiderül az is, a hónap elején mért eredményekhez képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedése kapcsán: a megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg a 25 százalékuk nem tart tőle.

Ezt a politikatudományi alapvetést visszatükrözi az ellenzéki pártok támogatottságának stagnálása is. Március második felében egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 10 százalékot (−1), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot kapna. A Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll, az utóbbiak 9 százaléka szavazna (−1) rá. A Jobbik támogatottsága változatlan (6 százalék; illetve 9 százalék). A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében 6 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát. A Mi Hazánk, az LMP a teljes népesség 2 százalékát tudhatja maga mögött, az ökopártot, a Párbeszédet, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a biztos szavazó pártot választók 2–2 százaléka támogatja.

HIRDETÉS

Gyurcsányt mindenki ismeri

Az Ides vizsgálta a politikusok népszerűségét is. E szerint a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (98 százalék). Az ismertségi sorrend második helyén Karácsony Gergely (Párbeszéd), Budapest főpolgármestere (92 százalék) áll, akit Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője követ (90 százalék).

A legkevésbé ismert személyiségek Keresztes Lóránt László, az LMP frakcióvezetője (58 százalék), Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (59 százalék) és Kendernay János, az LMP jelenlegi elnöke (44 százalék). Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy kérdéses a népszerűségi eredmények értelmezése.

HIRDETÉS

A választók leginkább Karácsony Gergellyel rokonszenveznek (56 átlagpontot kapott a 0–100 fokú skálán). Az Idea azt állapította meg, hogy Karácsony annyira elfogadott politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legnépszerűbb személyiség. Előnye a hármas holtversenyben lévő Hadházy Ákossal (független), Donáth Annával (Momentum) és Szabó Tímeával (Párbeszéd) szemben 4 átlagpont. E három politikus rokonszenvindexe a teljes népességben 52–52 átlagpont.

Az 5. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny. Három politikus is 48 pontot ér el: Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Őket Tordai Bence (Párbeszéd) (47 pont) és Szél Bernadett független parlamenti képviselő (46) követi.

A legkevésbé rokonszenves politikusok sorrendje: Kendernay János (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Schmuck Erzsébet (LMP), Sneider Tamás (Jobbik), és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom).

Az Idea Intézet a felmérést a közösségi média alapú kérdőív segítségével készítette. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,997lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antaltól Gulyás Gergelyhez került a Fertő-tó fejlesztése

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. többek között egy százszobás szállodát és ökocentrumot építene a tó partján.