HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Katasztrófa l...

Katasztrófa lehet a gazdaság leállásából: tízből kilenc magyarnak féléves tartaléka sincs

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot, állítja Karagich István privátbanki tanácsadócége, a Blochamps. A magyar kormány mégsem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el állásukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az EU-ban.

– Nincs elég pénzügyi vagyontartaléka a magyar társadalomnak 2020-ban ahhoz, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon – írja a Forbes a Blochamps privátbanki tanácsadócég legfrissebb elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint amíg a lakosság leggazdagabb 10 százalékának összesen 61 ezer milliárd forintos nettó vagyona van, addig a következő 10 százalék ennek mindössze a negyedével, 15 ezer milliárd forinttal rendelkezik. Ez arra utal, hogy csak a legfelső tíz százaléknak van elég felhalmozott megtakarítása egy hat hónapos munkanélküli időszak átvészelésére.

A legfelső jövedelmi tizedbe ugyanis 540 ezer háztartás, és körülbelül 960 ezer ember tartozik nagyságrendileg, 4,4 millió forint éves jövedelemmel, de a következő decilis már csak 2,7 millió forintot tud felmutatni. A hazai kisvállalkozások tulajdonosai jellemzően ebbe a két csoportba tartoznak, és a cégük most bajba kerülhet a koronavírus okozta válság miatt, de nekik legalább még vannak tartalékaik. Ám a várható elbocsátási hullámban érintettek – vagyis a jövedelmi ranglétra alsó fele – tartalék híján a havi jövedelmét éli fel.

HIRDETÉS

Ennek fényében a koronavírus-járvány és a gazdasági krízis következményeként kialakuló munkanélküliség jelenti a legnagyobb társadalmi fenyegetettséget Magyarországon, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Ahogy az elemzés fogalmaz, „elhárítható a társadalmi, gazdasági katasztrófa a foglalkoztatás kezelésével.”

A legfrissebb nyilatkozatok alapján azonban a kormány nem készül bértámogatásra, noha az Európai Unió számos országában ezt teszik. A környező országokban az elmúlt hetekben sorra hozták meg a munkahelyvédelmi intézkedéseket és bérátvállalásokat: Csehországban és Szlovákiában a fizetés 80 százalékát, Romániában 75 százalékát, Bulgáriában és Németországban 60 százalékát, míg Lengyelországban 40 százalékát vállalja át az állam azoknak, akiknek ideiglenesen megszűnt a munkahelyük.

A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon | Magyar Hang

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek