Boldog István lelkiismerete tiszta

Boldog István lelkiismerete tiszta

Boldog István a tiszatenyői baromfivágóhíd alapkövének letételén 2017. május 18-án (Fotó: Boldog István Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az én lelkiismeretem tiszta – mondta Boldog István fideszes országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek. Hozzátette: ezért maga kéri mentelmi joga felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát.

A Legfőbb ügyészség csütörtökön közölte, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Boldog István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folytat eljárást – írták –, mert felmerült, hogy a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyes pályázataival összefüggésben bűncselekményeket követtek el.

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült – közölték. Hozzátették: az eljárás adatai szerint az országgyűlési képviselő a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Boldog István 2018-ban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. számú egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumot.

Boldog István ügyei

Boldog István választókerületének ügyeivel a Magyar Hang részletesen foglalkozott. A nyomozóhatóságok gyanúja szerint olyan hálózat épült ki Boldog István választókerületében, amely szisztematikusan élt vissza a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP) elnyerhető forrásokkal. Ebben a hálózatban lehetett fontos szereplő Fehér Petra, aki – mint a pályázatok elbírásában a döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – az irányított közbeszerzéseket elnyerő vállalkozóktól jogtalan haszonra tett szert. Azaz visszaosztás történhetett, kenőpénzt fogadhatott el. Ennek a rendszernek lehetett tagja – az ügyészségi közlés alapján – Boldog István fideszes politikus is. A vele szembeni gyanú lényegében megegyezik azzal, amivel jobbkezeként ismert munkatársát, Fehér Petrát – törökszentmiklósi fideszes önkormányzati képviselőt – is gyanúsítják.

Fehér előzetesbe letartóztatásba is került, nemrég azonban szabadult. Vele együtt a feltételezett hálózat más tagjait is meggyanúsították. A hálózat szálai azonban Hajdú-Bihar megyébe is elvezetnek – írta meg lapunk előként. Debreceni székhellyel működik ugyanis az uniós közbeszerzési eljárásokat bonyolító Debköz Közbeszerzési Tanácsadó Kft., amellyel Boldog István választókerületében is dolgoztak az önkormányzatok.

Mintegy 250 millió forint tűnt el Tiszatenyőn, a beruházásokból csak torzók maradtak | Magyar Hang

A Debköz Közbeszerzési Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője K. Ferenc. A férfi bűnsegédként, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Az ügyészség megalapozott gyanúja alapján ő folytatta le az érintett beruházások közbeszerzéseit az előre megbeszéltek alapján, vagyis nem volt verseny a cégek között a megrendelésért, előre eldöntötték, kinek kell nyernie. K. Ferencet mint önálló intézkedésre jogosult személy ezt vállalta, amiért a gyanú szerint jogtalan előnyhöz jutott. K. időközben szintén szabadult az előzetes letartóztatásból. Szintén gyanúsítottja az eljárásnak K. Péter. Ő az, aki nyomkövetőt kapott, hivatalosan bűnügyi felügyelet alá helyezték.

A Debköz egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Simon Miklós fideszes képviselő választókerületében is dolgozott az önkormányzatoknak. Mint lapunk megírta, furcsa körülmények között jutottak itt is megrendeléshez válogatott cégek.

Legutóbb Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát függesztették fel. Vele szemben többek között bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással emeltek vádat uniós és állami pénzekkel való visszaélés miatt. Az ügyész a vádirat ismertetésekor 8,5 év fegyházat kért Simonkára – aki különben az eljárás harmadrendű vádlottja.

Korábban az ismerői által Voldemortként emlegetett Mengyi Rolandot, a tiszaújvárosi központú választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét ítélték el költségvetési csalás miatt. Négy éves börtönbüntetése letöltését idén januárban kezdte meg.