Varga Judit szerint nem összeférhetetlen, ha anyósa lesz az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese

Varga Judit szerint nem összeférhetetlen, ha anyósa lesz az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese

Varga Judit (Képkocka az imázsvideóból)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon, miután az Index megírta, hogy rokona lehet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

A portál péntek reggeli cikkéből derült ki, hogy – Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa – Erőss Monika pályázott az OBH elnökhelyettesi posztjára.

A tárcavezető a Facebookon vette védelmébe rokonát, egyben bírálva, hogy a – bejegyzése szerint – „független médium” nem kérdezte meg a kérdésben. (Az Index cikkéből azonban kiderül, hogy az érintett szervezettel, vagyis az OBH-val kommunikáltak.)

Varga Judit azt írta még, hogy anyósa 1984. óta dolgozik bíróként, felsorolni is nehéz, hogy a 36 éves bírói pályafutása során a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott. Amit a legfontosabbnak nevezett, hogy 2012. január 1. óta, tehát az ő miniszteri kinevezése előtt 7 évvel nevezte ki a Kúria elnöke, a Kúria főtitkárának, ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója. Ezt a pozíciót töltötte be mostanáig, mindenki szakmai megelégedésére.

A jogszabályokat elolvasva Varga Judit szerint az is látszik, hogy anyósa pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel. – Amennyiben az OBH elnökhelyettesévé kinevezik, nem előre lép, hanem legfeljebb oldalra – közölte.

Security Check Required