Hamisan vádolja lapunkat álhírterjesztéssel az M1 „Híradó”-ja

Hamisan vádolja lapunkat álhírterjesztéssel az M1 „Híradó”-ja

Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április 1-jén a Századvég Alapítvány nyomán a pártsajtó egy része (Hír Tv, Origo, Magyar Hírlap, 888, Vadhajtások), április 3-án pedig már a köztévé „Híradó” címen futó műsora is álhír terjesztésével vádolta meg a Magyar Hangot – alaptalanul. Lapunk online felületén március 30-án megjelent cikkünk miatt indítottak hadjáratot ellenünk. Ebben írásos bizonyítékok (belső levelek) alapján azt írtuk, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkatársai felsőbb utasításra nem hordhatnak maszkot, miközben a véradásra jelentkezőket és a dolgozókat nem tesztelik koronavírusra. Az intézkedés célja az volt, hogy az „egészséges intézmény” látszatát erősítsék.

Az ügynek egyébként azóta van érdemi és üdvözlendő fejleménye: az OVSZ április 1-je óta már nem tiltja a maszkok viselését, hanem ajánlja, de nem teszi kötelezővé. A kötelező védőeszköz-repertoárba felvették viszont a gumikesztyűt. (Erről a fejleményről – talán mondhatjuk: cikkünk következményéről – természetesen március 31-én hírt adtunk.)

Jelen cikkünkben részletesen cáfoljuk azokat az állításokat, amelyek az M1 „Híradójában” annak is a „Leleplezzük az álhíreket!” című blokkjában elhangoztak (A videóra kattintva 13:58-tól tekinthető meg az ominózus rész).

Híradó, 2020. április 3. 12:00

Híradó, 2020. április 3. 12:00

„A vírussal együtt az arról szóló hamis információk és álhírek is rohamosan terjednek. A Híradóban kiemelt figyelmet fordítunk ezekre, mert a szakemberek szerint a rémhírek terjesztése akár emberéletekbe is kerülhet, de mindenképpen megnehezíti a járvány elleni védekezést” – szól a felvezető szövege az M1 álhírleleplező perceinek. Magyarán a köztévé műsorában máris potenciális gyilkosokként vagyunk bemutatva. Ezt visszautasítjuk.

Nem vagyunk potenciális gyilkosok. Nem közöltünk álhírt. És nem veszélyeztetjük sem a vérellátást, sem pedig a vírusjárvány elleni védekezést.

Az M1 állítása: „Alaptalan az az információ, hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnál megtiltották a maszkok használatát, ami természetesen nem igaz.”

Ezzel szemben a valóság: Állításunk igaz, a cikkünkben foglaltak alapját az abban bemutatott és idézett belső használatra szánt levelek adják. A bemutatott levelet dr. Nagy Sándor, a szervezet szakmai főigazgató-helyettese látta el kézjegyével. Ennek a dokumentumnak az eredetiségét később kiadott közleményében az OVSZ nem kérdőjelezte meg.

Cikkünkben idéztünk egy másik iránymutatást is, amelyben az áll: „Donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon.” Ez az iránymutatás szintén eredeti, lentebb be is mutatjuk.

Az M1 állítása: „A Magyar Hang azt is írta, hogy megkérdezték az intézmény vezetőségét (...), majd megígérik: majd ha kérdéseikre választ kapnak, frissítik cikküket. Csakhogy ez nem történt meg, annak ellenére, hogy az OVSZ szinte azonnal közleményben cáfolta a hamis információt.”

Ezzel szemben a valóság: Nem igaz, hogy az OVSZ „szinte azonnal” reagált. Az OVSZ egyáltalán nem reagált megkeresésünkre, semmilyen válasz nem érkezett tőlük ezidáig sem. Cikkünket kérdéseink elküldése után közel nyolc órával, március 30-án 18.59-kor élesítettük. Az OVSZ egy nappal később, március 31-én, az esti órákban tette ki oldalára közleményét, ezt az MTI aznap este 20.57-kor közölte. Azaz kérdéseink elküldésétől számítva közel másfél nap, cikkünk élesítése után körülbelül egy nap telt el addig, hogy az OVSZ bárhol – de véletlen sem közvetlenül lapunkkal – közöljön a témával kapcsolatos információt. Ennyit a „szinte azonnal”-ról.

Hazudik a Századvég | Magyar Hang

A kormánypárti politikusok és propagandistáik a veszélyhelyzetre hivatkozva minden eddiginél több energiát fordítanak a független, kritikus sajtó megfélemlítésére. Legfőbb eszközük a hiteltelenítésre tett kísérlet: saját hazugságaikat és ferdítéseiket egymásra halmozva és azokat sulykolva próbálják lejárati a munkájukat tisztességgel végző újságírókat, és a túlélni próbáló szabad szerkesztőségeket.


Az OVSZ nem „cáfolta”, hanem letagadta a cikkünkben foglaltakat. Érdemi bizonyítékkal nem szolgált, például egy ellenkező tartalmú, arra az időre tehető, hitelt érdemlő iránymutatással. Viszont – ahogy azt az előző pontban már említettük – az általunk idézett levél (amelyet csak az M1 titulál állítólagosnak) hitelességét egyetlen szóval sem kérdőjelezték meg.
Az M1 azon mondata önmagában megállja a helyét, hogy március 30-án publikált cikkünket nem frissítettük. Csakhogy ez így féligazság, a tények másik felét az M1 elhallgatta: ugyanis külön cikkben tettük közzé az OVSZ közleményében foglaltakat, március 31-én este. Hogy mindenkinek egyértelmű legyen: egy egy nappal korábbi cikk frissítése kevesebb emberhez jut el, mintha egy friss cikket teszünk közzé. (Ha néhány órán belül bármilyen módon, nyilvános felületen reagáltak volna, valószínűleg első cikkünket frissítjük.)

Az M1 tehát azt a hamis látszatot keltette, hogy elhallgattuk az OVSZ közleményét. Ami nettó hazugság.

Az OVSZ-nek egyébiránt az alábbi kérdéseket juttattuk el, amelyek zöme mostanáig megválaszolatlan:

  • A levél keltezésének időszakában volt-e mód arra, hogy teszteljék munkatársaikat, ezzel bizonyosságot szerezve arról, hogy az OVSZ dolgozói egészségesek, és ezért indokolatlan a maszk viselése?
  • A rendelkezés meghozatala óta eltelt bő három hétben hány tesztet végeztek az OVSZ munkatársain? Ezek milyen eredményt hoztak?
  • Miként tudják garantálni, hogy dolgozóik egészségesek?
  • Az OVSZ munkatársai saját FFP2-es, vagy FFP3-as maszkjukat, egyéb védőeszközeiket sem használhatják önvédelemből? 
  • Milyen jogszabály hatalmazza fel az intézmény vezetését arra, hogy dolgozóinak megtiltsa a védőeszközök használatát azért, hogy az „egészséges környezet” látszatát és érzetét fenntartsák? 
  • Dolgozóik és más véradók védelme érdekében miként tudják garantálni, hogy az intézményeikben véradásra jelentkezők nem fertőzöttek, illetve nem fertőznek? 

Az M1 állítása: „Az OVSZ tisztázó közleményt adott ki.”

Ezzel szemben a valóság: Az Országos Vérellátó Szolgálat semmit nem tisztázott mindazzal kapcsolatban, ami a március 12-én szétküldött és a cikkünkben is bemutatott, dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes által szignált levélben, illetve az idézett iránymutatásban szerepel. Csupán a jövőre nézve (április 1-jei hatállyal) fogalmazott meg új irányelveket a dolgozók és a donorok védelmében. Cikkünknek egyébként épp ez volt a célja. Hiszen józan ésszel is belátható: nagyobb a fertőzésveszély ott, ahol a jelenlévő emberek vírusmentessége nem igazolt, legfeljebb feltételezhető. Főleg ha a helyszín egy véradó állomás.

Az OVSZ korábbi tájékoztatója. A 2. pont szól a szájmaszk (nem)viseléséről

Cikkünkben azt is írtuk, hogy a vezetői levélben foglaltakkal tartalmilag megegyező információ szerepel az OVSZ honlapján közzétett, donoroknak szóló tájékoztatóban. Ezt a tájékoztatót természetesen azóta frissítették, de a Google nehezebben felejt, így fennmaradt az utókornak a március 12-i keltezésű tájékoztató is. (Képünkön.) „A hétköznapi életben a betegeknek kell maszkot viselniük, hogy ne terjesszék a fertőzést. A kórházakban az egészségügyi dolgozók azért viselnek szájmaszkot, hogy megvédjék magukat a betegek által terjesztett fertőzéstől. Véradáskor a véradó és a személyzet is egészséges, ezért a vérgyűjtésben részt vevő kollégáink nem viselnek szájmaszkot. A véradóknak természetesen joguk van saját maszkjukat használni, ha azt jónak látják” – írta az OVSZ, ám arra nem tértek ki, mivel garantálják, hogy mindenki egészséges.

A vérellátó szolgálat április 1-je óta érvényes irányelveit ITT olvashatja.

További bizonyíték

Az OVSZ egy március 12-én délelőtt szétküldött vezetői iránymutatásban egyértelműsítette a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat a dolgozók számára. Ez az a levél, amit előző cikkünkben már idéztük, és most be is mutatunk. A lap teteje, illetve a fejléc nélkül, ezek ugyanis olyan információkat tartalmaznak, amely forrásunkra, illetve más, az ügyben nem érintett személyekre utalnak. A levél tárgyát azonban közöljük: COVID-19.

„Donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon. Taknyos, tüsszentő munkatárs nem veheti fel a munkát, a véradók közelébe meg pláne ne menjen! Jelenleg a legfontosabb üzenetünk, hogy a véradás biztonságos!”

 

A véradás biztonságosságát sosem vontuk kétségbe, tisztában vagyunk a fontosságával is. Egyértelmű válaszokat viszont vártunk kérdéseinkre. Sajnos hiába.

A lapunkat megrágalmazókkal szemben megtesszük a szükséges jogi lépéseket.