Hatástalan kézfertőtlenítők is forgalomban voltak

Hatástalan kézfertőtlenítők is forgalomban voltak

Koronavírus - hiánycikk a kézfertőtlenítő (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában vizsgált 69 kézfertőtlenítő, antibakteriális szappan, folyékony szappan, tusfürdő és felületfertőtlenítő közül 14 nem hozta azt az eredményt teljes egészében, mint amelyet a termékismertető címkén vállalt, kettőnek pedig semmiféle fertőtlenítő hatása nincs – írja az MTI az ITM közleményére hivatkozva.

A 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül nyolc nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást. E cikkek közül került ki az a kettő, csak online módon értékesített termék is, amelyek semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkáltak.

A hatósági fellépés eredményeként az egyik honlap időközben elérhetetlenné vált – tették hozzá.

A 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.

A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen csak két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

A vizsgálat részletes eredményei a fogyasztóvédelem honlapján érhetők el.