Müller Cecília: Egyre nehezebb lesz betartani a korlátozásokat, de muszáj

Müller Cecília: Egyre nehezebb lesz betartani a korlátozásokat, de muszáj

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pont egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket itthon. Megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján a friss adatokat ismertetve. Az, hogy sikerült a robbanást megelőznünk, ez nagyban köszönhető a lakosság együttműködésének – tette hozzá.

– Most, hogy itt a szép idő, újabb áldozatvállalást követel, hogy ne mozogjunk csoportosan a szabadban – mondta Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy erre különösen kell figyelni, mert egyre nehezebb lesz betartani.

Újra felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára.

Emlékeztetett arra, hogy már márciusban elrendelte az idősgondozási intézményekben a látogatási és kijárási tilalmat. Aki fenntartja, az ő felelőssége, hogy a betartassa a rendelkezéseket, valamint gondoskodjon a higiéniáról. – Itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén, itt semmiféle lazítás nem megengedhető ezekben az intézményekben – fogalmazott. Ha megjelennek a tünetek, azonnal elkülöníteni és jelenteni kell – tette hozzá

Lakatos Tibor szerint normális rend alakult ki a határátkelőhelyeinken, kilépő oldalon román irányba van egy várakozás, mert a román fél új módszert vezetett be. Hazatérő honfitárasainak nem kell várakozni, több mint 12 ezer esetben rendeltek el hatósági házi karantént.

Ma hat repülőgép érkezett védőeszközökkel, ma még érkezik egy Antonov Kínából, a világ legnagyobb repülőgépe védőeszközöket hoz. Tegnap több mint 50 kórházba vittek védőeszközöket – mondta.

Az újságírói kérdések következnek:

– Többen megfertőződtek egy budapesti idősotthonban, mit tesznek? Sajnálatosan az egyik idősotthonunkba bejutott a fertőzés. Egy kétnapos történeten vagyunk túl – válaszolta Müller Cecília. Aki rosszul érezte magát, kórházba került, akinek nem voltak panaszai, elkülönítették. Sajnos szobakarantént kellett elrendelni, megkezdődött az intézmény fertőtlenítő nagytakarítása. Talán sikerül megfogni a tovaterjedést, de ez a következő napokban fog kiderülni. Ismételten felhívta a működtető figyelmét, hogy rendkívül nagy a felelőssége a következő napokban.

– Hova kerülnek a szállítmányok? Először a népegészségügyi központ raktárába mennek. A kórházak egy hétre előre kapnak megfelelő mennyiségű felszerelést. Először az egészségügyi dolgozók, majd rendőrség, honvédség kap belőlük.

– Terveznek-e határozottabb fellépést a köztereken? Nem az a cél, hogy négy fal közé szorítsuk a magyar embereket, hanem hogy megelőzzük a járvány terjedését – válaszolta Lakatos Tibor ezredes. Igyekeznek az állampolgárok együttműködésére alapozni.

– Hozzájut-e minden cukorbeteg a tb-támogatott inzulinhoz? Egyelőre úgy tűnik, biztonságos az ellátás, az alapanyag is rendelkezésre áll – válaszolta Müller Cecília.

– Egyre több magánkórház végez teszteket, érdemes ezekre befizetni? Számos laboratóriumi vizsgálat van, ezek egy része validált, más része nem – válaszolta Müller Cecília.

– A sorra megjelenő álhírek mennyire nehezítik a védekezést? – kérdezi az M1. Vannak, amelyek nehezítik, mint például a lezárásról szóló volt. Mindenkit arra kérnek, hogy jól gondolják meg, amit közzé tesznek, mert akaratlanul is félelmet kelthetnek az állampolgárokban.

– Szabad-e horgászni? – kérdezi a Tolnai Népújság. – Nem a bezárás a lényeg, szükségünk van a szabad levegőre, hogy a mentális egészségünket megőrizzük. Kell, hogy sportoljunk, ha úgy tudjuk űzni, hogy a megfelelő távolságot megtartjuk.

– A Napi.hu az első nem Kesma-lap, akinek a kérdését beolvasták, a tesztekről kérdezett. A HVG azt kérdezte, elég-e a teszt? Akit a háziorvos vagy kezelőorvos gyanús esetnek minősít, elvégezzük nála a laboratóriumi vizsgálatot, ugyancsak elvégezzük a szoros kontaktjainál ezeket – válaszolta Müller Cecília.

– Miért foglaltak le szálláshelyeket? Szálláshelyek és kollégiumok vannak lefoglalva az ország több pontján, nem betegeknek, hanem a védekezésben részt vevő munkatársaknak, ha esetleg szükség lenne rájuk – válaszolta Müller Cecília.

– Az Uzsoki kórház főnővére megírta a Facebookon, hogy koronavírusos, de továbbra is bejárt dolgozni. Mi a véleménye? Sajnálom, hogy ez bekövetkezett, és felhívom kollégáimat, hogy vigyázzanak magukra. Nem helyes, ha valamilyen információt szerzünk, és nem közöljük a hatóságokkal – mondta Müller Cecília.

– Milyen új tényezőkkel bővült a háziorvosi csekklista? Kicsit részletesebb lett, tágították a kört – mondta Müller Cecília. Továbbra is a háziorvos dönt. Ha a beteg úgy érzi, hogy koronavírusos, ugyanúgy hívja a háziorvost, és ő intézkedik és kérheti a vizsgálatot.

Véget ért a tájékoztató, a Magyar Hang kérdéseit ezúttal sem válaszolták meg.

Ezeket a kérdéseket tettük fel:

– Van-e olyan személy a gyógyultak között, akit korábban lélegeztetőgép segítségével tartottak életben? A nemzetközi és hazai statisztikák szerint az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek hány százaléka épül fel?
– Van-e olyan jogszabály, ami egy egészségügyi intézmény vezetését felhatalmazza arra, hogy az „egészséges intézmény” látszatának fenntartása érdekében megtiltsa alkalmazottjainak a védőeszközök viselését, használatát? Ha igen, melyik ez a jogszabály? Ha nincs ilyen jogszabály, milyen szankcióra számíthat az a vezető, aki a fent említett intézkedést hozta? Ha egy sajtóorgánum tud ilyen esetről, azt hitelt érdemlően bizonyítani tudja és beszámol erről, az ál-, vagy rémhírterjesztésnek minősül-e? Ha igen, miért? 
– Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január-márciusi időszakban Magyarországon?
– A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektumőröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük, és találtak-e soraikban fertőzött személyt?
– Eddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal? Ők milyen területen dolgoznak?
– Vizsgálja-e az Operatív Törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak, és ezzel tegyenek újra használhatóvá?