HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bármi áron, d...

Bármi áron, de elő kell teremteni a szükséges teszteket

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az egészségügyi dolgozók szűréséhez a „föld alól” is elő kellene teremteni a szükséges teszteket – nyilatkozta a Népszavának Medgyaszai Melinda mikrobiológus, aki szerint ez az olasz járvány egyik legfontosabb tanulsága számunkra is.

A koronavírus-fertőzés igazolására két fajta tesztelés létezik: az egyik a vírusokat mutatja ki, a másik a szervezetben lévő ellenanyagot. A vírus kimutatására csak biológiai labor képes, ezt a PCR alapú módszert alkalmazzák a hazai hatóságok. Ennél a módszernél a vírus genetikai anyagát keresik a mintában.

Azonban a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek 20-30 százaléka is álnegatív lehet, mert noha ott van a vírus, de azt mégsem sikerül kimutatni.

Medgyaszai Melinda szerint azt tudjuk, hogy a SARS1 fertőzés után – ez a mostanihoz hasonló koronavírus – 1-3 évig tapasztaltak védettséget. Az új típusú koronavírussal végeztek kísérletet rézuszmajmokon, azoknál kialakult a védettség. A szakember úgy véli, mivel a koronavírusok felszíne elég stabil szerkezetű, ezért az immunrendszer fölismeri, és aki átesett egy ilyen fertőzésen, az valószínűleg rövid távon védett lesz ellene.

HIRDETÉS

Arra a kérdésre, hogy milyen sűrűséggel érdemes tesztelni, Medgyaszai Melinda azt felelte: sokféle protokoll létezik, ezek pedig országonként eltérnek és aszerint is, hogy valaki a kórházban van-e, vagy az otthonában. Azt javasolja, hogy az első, a harmadik és a hatodik vagy a nyolcadik napon érdemes elvégezni a PCR alapú tesztet. Nehézséget okoz, hogy nem tudni, a fertőzés mikor kezdődött, ezért ezek a számok csak iránymutatóak.

Gyógyultnak, a tünetek megszűnése mellett, legalább két negatív teszt után tekinthető valaki. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az igazolt betegek esetében azt ajánlja, hogy a tünetek elmúlása után még 14 napig maradjanak karanténban, mert a vírus még 8 napig ott marad a felső légutakban, azaz a gyógyult beteg fertőzhet. Most minden ország küzd a PCR-tesztek hiányával: vagy a mintavevő eszközök, vagy a reagensek nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben senkinek. Valószínűleg ezért is végeznek kevés tesztet a hatóságok.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,592lájkolóTetszik
3,460követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítják a miniszter nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárította az ágyak felszabadításáról hozott utasításának következményeit.