Ma jelenti be Orbán Viktor a gigantikus gazdasági akciótervet

Ma jelenti be Orbán Viktor a gigantikus gazdasági akciótervet

Orbán Viktor az először néma Facebook-videójában (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma fogja bejelenteni Orbán Viktor miniszterelnök azt a gazdasági akciótervet, amely a koronavírus-járvány miatti károk enyhítését szolgálja.

A kormányfő már egy korábbi parlamenti felszólalásában, illetve a Facebookon is utalt rá, hogy az eddigi intézkedések mellett egy nagyszabású csomagot is be fog mutatni, „minden idők legnagyobb gazdasági mentőcsomagját”. A részletekről egyelőre nem sokat tudni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit árult el, hogy az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni. – Messzemenőkig a magyar gazdaságtörténetnek a legnagyobb gazdasági terve lesz – fogalmazott hétvégén a miniszter.

Orbán Viktor a járvány káros gazdasági hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseket elsőként a Facebookon jelentette be, ez volt az az alkalom, amikor először a sok néző miatt elérhetetlenné vált a közösségi oldala, majd a felkerült videónak nem volt hangja. Miután ezt a problémát megoldották, megismerhetőek lettek a lépések. Akkor derült ki, hogy hiteltörlesztési moratórium lesz év végéig, az azóta kihelyezett fogyasztási hiteleknél pedig a THM-et maximalizálták. A legnagyobb bajban lévő szektorokban – turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és a kulturális szolgáltatások – a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét pedig június 30-ig elengedik. A felsorolt ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felbontani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. 

Zsiday Viktor: Nagyságrendekkel több pénzt, ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba | Magyar Hang

Néhány nappal később a miniszterelnök már televíziós bejelentkezésében újabb intézkedéseket jelentett be: további 81 480 kisvállalkozás kap adómentességet a KATA-járulékfizetés alól és a médiaszolgáltatók is mentességet kapnak. Felfüggesztik a kilakoltatásokat és adótartozások visszafizetését is. A lejáró gyes- és gyed-jogosultságok kifizetését meghosszabbítják.

Ami biztos, hogy ma délután 1 órától ülésezik az Országgyűlés. A miniszterelnök vagyis vagy akkor, napirend előtti felszólalásában, vagy – miként legutóbb is – egy televíziós beszédében jelenti be a részleteket.

Az ellenzéki pártok egyébként amellett, hogy elismerően szóltak az eddigi ilyen típusú intézkedésekről, egyaránt kevesellték azt. Ismét felmerült az ötlet, hogy az embereket közvetlenül pénzhez kellene juttatni akár egyfajta alapjövedelemmel, illetve sürgetik a számos más országban már megvalósult lépést, hogy az állam vállalja át a válságba került szektorok munkavállalóinak fizetését vagy egy részét.

Zsiday Viktor közgazdász korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy ezer milliárdokat kellene juttatni a gazdaságba. 

A bejelentett intézkedésekről itt olvashat.