Operatív törzs: Budapesten sokan szegik meg a szabályokat

Operatív törzs: Budapesten sokan szegik meg a szabályokat

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosban a jó idő beköszöntével egyre többen vannak az utcákon, fegyelmezettséget kérnek az emberektől. A fertőzöttek kétharmada budapesti, illetve Pest megyei, itt még fontosabb a szabályok betartása. A hatóságok erőteljesebben ellenőrzik a veszélyhelyzet következtében hozott intézkedések betartását.

Kiss Róbert, az OT ügyeleti központjának szakembere arról számolt be, hogy a lakosság egyre nagyobb számban jelenik meg az utcákon, tereken, egyre több (4192) az ellenőrzés, a figyelmeztetés (3102) és a feljelentés (648). A fővárosban egyre többen szegik meg a szabályokat, 614 esetben intézkedtek, 574 figyelmeztetést és 24 helyszíni bírságot kellett kiosztaniuk. Ezért arra kérik a budapestieket, hogy legyenek fegyelmezettebbek.

Amint azt tegnap Orbán Viktor már bejelentette, hétfőtől a járvány lassítása érdekében nem kell fizetni a parkolásért az egész ország területén.

Mint beszámolt róla, a román állampolgárokat beengedik az országba, ha bizonyítani tudják, hogy a befogadó országba beléphetnek. Csak Röszkén van minimális sor a határokon. További számokat is sorolt: 14 325 házi karantént rendeltek el, és 112 729 ellenőrzést végeztek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette az aktuális adatokat a fertőzés kapcsán: jelenleg 744 fő fertőzöttet tartanak nyilván hazánkban, és sajnos 3 férfi és egy nő vesztette életét tegnap. Mindannyian idősek voltak, és súlyosabb betegségben szenvedtek. Ezzel 38-ra nőtt a magyarországi halálesetek száma. Ismét felhívta a figyelmet az idősek védelmére, és jó hírként közölte, hogy két embert sikeresen le tudtak venni a lélegeztetőgépről.

Az egyéni védőeszközök kiszállítása folyamatos, és nemcsak a kórházakba, hanem a kórházakon kívüli területekre és szociális intézményekbe is kerül belőlük.

Újfent hangsúlyozta, hogy továbbra is Budapest és Pest megye a listavezetők, az összes fertőzött kétharmada innen származik. Kéri, hogy az ingyenes parkolás miatt ne lazuljon a fegyelem, az intézkedés célja a tömegközlekedés mellőzése, hogy ezzel fékezzük a járvány terjedését.

Az újságírói kérdések az alábbiak voltak:

A meleg idő csökkenti-e a fertőzőképességet?
– Erre nincs tapasztalat – mondta Müller Cecília.

A New York Times arról írt, hogy az Egészségügyi Szervezet (WHO) szerint már egy hónapja tömeges terjedés van hazánkban. Igaz ez?
Müller Cecília szerint jó a viszony a nemzetközi szervezettel, nem tudja elképzelni, hogy a magyar tényekkel ellentétes nyilatkozatot tett volna a WHO magyarországi képviselője.

A következő kérdés arról szólt, hogy mikor csoportos és mikor tömeges a terjedés? Mint megtudhattuk, akkor csoportos, amikor kisebb közösségekben terjed a kór, és akkor tömeges, amikor már nem követhető, hogy honnan hova terjed a vírus, nagy tömegben.

Tervezik-e a jó idő miatti tömeges megjelenés esetén az ellenőrzés fokozottabb lesz
Erre azt válaszolta az operatív törzs, hogy újfent kérik a szabályok betartását, az ellenőrzéseket szigorítani fogják.

Ezzel összefüggésben merült fel a kérdés, hogy lehet-e hogy más intézkedések lesznek érvényesek Budapesten és az ország más részein? Mint mondták, részletes adataik vannak a nyilvános megjelenésekről, ha kell javaslatot tesznek a szabályok változtatására.

Az erkélyen dohányzó karanténban lévő megfertőzheti a dohányfüsttel a szomszédot
Semmiképpen nem javasolja a dohányzást Müller Cecília, mert ezzel növekszik a kockázat. Ne a szomszéd felé fújja a füstöt, ha mégis az erkélyen dohányzik valaki.

A használt maszkokat dupla falú zacskóba tegyük, s egy ideig tároljuk, majd csak utána dobjuk ki, hogy ne fertőzzük meg a hulladékszállítással folglakozókat.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak sem szóban, sem pedig írásban. Hétfőn – a korábbi kérdéseink mellett – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Tervezik-e, hogy a véradók, donorok, valamint az OVSZ velük találkozó munkatársai számára bevezessék a kötelező szűrést? Az OVSZ deklarált célja, hogy egészséges intézményként tekintsenek rá (mint a lapunk által bemutatott belső iránymutatásból kitűnik, ezen érzet erősítése miatt nem hordhattak maszkot a dolgozók), míg a tünetmentes, de pozitív donorok a vért igénylő betegekre jelenthetnek veszélyt.
  • Van-e olyan egészségügyi dolgozó a vírussal fertőzöttek között, akit intenzív osztályon kell ápolni?
  • Milyen szakterületen dolgoznak azok az orvosok, nővérek, akik elkapták a vírust?