HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: Rövidített munkavégzésnél készen állunk a bérköltségek egy részének átvállalására

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ötpontos gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be hétfőn délben Orbán Viktor miniszterelnök. Ennek része a 13. havi nyugdíj négy részletben történő visszaállítása a következő években és bizonyos esetekben a bérek egy részének átvállalása a munkáltatóktól. Ez utóbbiról konkrétumok egyelőre nem hangzottak el.

Security Check Required

A kormányfő azzal kezdte, hogy tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor a vírus megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. – A helyzet, amiben hirtelen találtunk magunkat igazságtalan – fogalmazott, hozzátéve, hogy „nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk”. Ráadásul egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is: menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről.

Ezért kidolgoztak egy gazdaságvédelmi akciótervet. – A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre – fogalmazott Orbán Viktor. Három ütemben hajtják végre, ebből az elsőt már bejelentették: ide tartoztak a járulékcsökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. A teljes csomag a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át.

Hétfőn indul meg a második szakasz, ez öt pontból áll.

HIRDETÉS

A miniszterelnök rendkívüli bejelentésében megfogalmazott akcióterv egyik eleme, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy 2021. februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni és ez történik majd a következő három évben is.

Bejelentette Orbán Viktor azt is, hogy a munkahely-megőrzési program keretében a rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz, de ennél konkrétabbat egyelőre nem közölt.

Önálló programpont a munkahely-teremtés, ennek részeként beruházásokat fognak támogatni, összesen 450 milliárd forint értékben.

Ugyancsak külön programpontban szerepelnek a kiemelt ágazatok, amelyeket újra kell indítani. Itt egyelőre csak annyit árult el, hogy ilyen a turizmus, az egészség- és élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film- és a kreatív-ipar.

A bejelentések része volt a vállalatok finanszírozása. Itt Orbán Viktor annyit mondott, hogy kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak összesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

HIRDETÉS

Orbán Viktor elmondta, hogy minisztertársai fogják a programot végrehajtani. Palkovics László innovációs miniszter az egész program irányítását végzi majd, míg Máger Andrea feladata az állami vállalatok „lendületbe hozása” és bekapcsolása ebbe a gazdaságvédelmi akcióterve. Varga Mihálynak pedig biztosítani kell a forrásokat.

– Így állunk a veszélyhelyzet 26. napján. Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – zárta beszédét a kormányfő.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek