Túlórára kötelezhetik a rendvédelmi dolgozókat

Túlórára kötelezhetik a rendvédelmi dolgozókat

Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én a koronavírus-járvány miatt. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közlönyben megjelent újabb, a járványhelyzethez kapcsolódó kormányrendeleteket ismertetve a Privátbankár arról ír, hogy a rendvédelmi dolgozók számára heti 48 órán felül is túlórát rendelhetnek el, illetve hogy az idősek otthonában akár 24 órás műszakra is kötelezhetők a dolgozók. De arról is született kormánydöntés, hogy a szerződéses katonák nem szerelhetnek le a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt még akkor sem, ha egyébként a jogviszonyuk lejárna.

A börtönökbe érkezők automatikusan kéthetes karanténba kerülnek, a fertőzésgyanús elítélteket pedig börtön helyett kórházba viszik. A nemzetközi jogsegélyszolgálat alapján körözött személyeket Magyarország nem veszi át, illetve nem ad ki, amennyiben karanténban vannak.

Arról is rendelet született, hogy szabálysértést követ el, aki hamis statisztikai adatot szolgáltat, valamint ötezer és ötszázezer forint közöttik bírsággal sújtható. Végül a SZÉP-kártya szolgáltatók a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig nem számíthatnak fel díjat a munkavállaló számára átutalt összege után.