HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld ELTE-kutatás:...

ELTE-kutatás: csak a válaszadók 33 százaléka tart attól, hogy elkapja a vírust

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS


Csak a válaszadók 33 százaléka tart attól, hogy elkapja a koronavírust, a járványt viszont 55 százalék tartja veszélyesnek magára és a családjára nézve – derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karának Szociálpszichológia Tanszéke által összeállított online kérdőívből. Ezt március 26. és április 5. között több 5464 válaszadó töltötte ki.

Arról 1,8 százalék számolt be, hogy közeli hozzátartozója lett beteg vagy halt meg, 13,5 százalék pedig ismert olyan embert, aki hatósági házi karanténba került, vagy pozitív lett a tesztje. A kitöltőknek csupán 38 százaléka gondolta azt, hogy általánosságban súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak, viszont 62 százalék tartott attól, hogy családjára anyagi terhet fog róni a mostani időszak.

Negyvennégy százalék vallotta, hogy követné a hatóságok utasításait, negyvenhárom százalék azt, hogy nem. Azt pedig egyenesen 86 százalék mondta, hogy érdemes figyelni azokra, akik kritizálják a hatóságok intézkedéseit. Mindez leginkább azzal függött össze, hogy valakinek mi a politikai orientációja, mennyire tekintélyelvű, és mennyire ért egyet a kormány intézkedéseivel.

Magyar felmérés: Legkevésbé a nyugdíjasok gondolják úgy, hogy elkapják a koronavírust | Magyar Hang

A Publicus Intézetnek a Népszava felkérésére készített igen részletes közvéleménykutatása a koronavírus társadalmi és politikai hatásait vizsgálta.

A tudományos eredményekbe vetett hit a baloldaliaknál növelte az engedelmességet, és csökkentette a kritikus hangokra való odafigyelést, míg jobboldaliaknál ez fordítva volt. A jobboldaliak inkább elfogadták a hatóságok utasításait akkor is, ha azokkal nem értettek egyet, míg a baloldaliak csak akkor, ha azok tudományos érvekkel alá voltak támasztva, vagy egyetemes emberi értékekre és másokkal való együttérzésre építettek.

HIRDETÉS

A kutatást az ELTE PPK Szociálpszichológia Tanszék egyetemi docense, Kende Anna vezette. A felmérést végző kutatócsoport tagja volt még Csaba Sára, Nyúl Boglárka és Engyel Márton.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek