ELTE-kutatás: csak a válaszadók 33 százaléka tart attól, hogy elkapja a vírust

ELTE-kutatás: csak a válaszadók 33 százaléka tart attól, hogy elkapja a vírust

Védőmaszkot viselő idős férfival beszélgetnek rendőrök a nyíregyházi Rákóczi utcában 2020. március 29-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Csak a válaszadók 33 százaléka tart attól, hogy elkapja a koronavírust, a járványt viszont 55 százalék tartja veszélyesnek magára és a családjára nézve – derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Karának Szociálpszichológia Tanszéke által összeállított online kérdőívből. Ezt március 26. és április 5. között több 5464 válaszadó töltötte ki.

Arról 1,8 százalék számolt be, hogy közeli hozzátartozója lett beteg vagy halt meg, 13,5 százalék pedig ismert olyan embert, aki hatósági házi karanténba került, vagy pozitív lett a tesztje. A kitöltőknek csupán 38 százaléka gondolta azt, hogy általánosságban súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak, viszont 62 százalék tartott attól, hogy családjára anyagi terhet fog róni a mostani időszak.

Negyvennégy százalék vallotta, hogy követné a hatóságok utasításait, negyvenhárom százalék azt, hogy nem. Azt pedig egyenesen 86 százalék mondta, hogy érdemes figyelni azokra, akik kritizálják a hatóságok intézkedéseit. Mindez leginkább azzal függött össze, hogy valakinek mi a politikai orientációja, mennyire tekintélyelvű, és mennyire ért egyet a kormány intézkedéseivel.

Magyar felmérés: Legkevésbé a nyugdíjasok gondolják úgy, hogy elkapják a koronavírust | Magyar Hang

A Publicus Intézetnek a Népszava felkérésére készített igen részletes közvéleménykutatása a koronavírus társadalmi és politikai hatásait vizsgálta.

A tudományos eredményekbe vetett hit a baloldaliaknál növelte az engedelmességet, és csökkentette a kritikus hangokra való odafigyelést, míg jobboldaliaknál ez fordítva volt. A jobboldaliak inkább elfogadták a hatóságok utasításait akkor is, ha azokkal nem értettek egyet, míg a baloldaliak csak akkor, ha azok tudományos érvekkel alá voltak támasztva, vagy egyetemes emberi értékekre és másokkal való együttérzésre építettek.

A kutatást az ELTE PPK Szociálpszichológia Tanszék egyetemi docense, Kende Anna vezette. A felmérést végző kutatócsoport tagja volt még Csaba Sára, Nyúl Boglárka és Engyel Márton.