HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Eltörlik a di...

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai bejelentése alapján mind a korábban abszolvált hallgatók esetén, mind a felsőoktatásban idén végzők esetén eltörlik a járványügyi vészhelyzet miatt a nyelvvizsga-kötelezettséget.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs vezetője, Budai Marcell lapunknak elmondta, hogy a miniszter által említett 75 ezres szám akár 30 évre visszamenőleg jelenti az összes, felsőfokú tanulmányaikat befejező hallgatót, akik a nyelvvizsga-követelmény miatt nem kaphatták meg diplomájukat. Szerinte ez a szám az utóbbi években olyan 20 ezerrel csökkenhetett a diplomamentő programoknak köszönhetően.

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit, hiszen a járványhelyzet miatt a legtöbb nyelvvizsgaközpont bezárt, mindössze két olyan intézményről tud, ahol lehetséges az interneten keresztül nyelvvizsgát tenni. Bár szerinte a hallgatók többsége még időben megszerezte a kötelező nyelvvizsgát, ám akár idén is több tízezer végzősről lehet szó, akik még nem tettek ennek eleget.

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam | Magyar Hang

Ötszázezres egyszeri diákhitel-konstrukciót tesznek elérhetővé az egyetemi hallgatóknak, a mérnököknél negyven százalékos bértámogatást vezetnek be.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben üdvözli Palkovics László miniszter döntését. Indoklásuk szerint, bár „a PDSZ korábban is értette ennek a rendelkezésnek [azaz a nyelvvizsga-kötelezettségnek] pozitív üzenetét”, de többször jelezték, hogy „a magyarországi körülmények között lényegesen több problémát és kárt okozott, mint amennyi előnnyel járt”, azaz, a magyarországi nyelvoktatás továbbra sincs felkészülve arra, hogy a tanulókat eljuttassa a középfokú nyelvvizsga szintjére.

A közleményükben kiemelik annak fontosságát, hogy mind a Nemzeti alaptanterv, mind a szakképzés reformja kapcsán az oktatásirányításnak „hasonlóan bátor döntésekre” volna szükség, azaz, ezek bevezetésének elhalasztására illetőleg újratárgyalására. A PDSZ elnökének, Szűcs Tamásnak a tájékoztatása szerint a pedagógusképzésbe belépők nagyjából 60 százalékának nincs nyelvvizsgája, és nagyjából minden ötödik végzős pedagógushallgató nyelvvizsgahiány miatt nem kaphat diplomát.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Avatar
Nádasi Balázshttps://voltegyszeregyamerika.blog.hu/
A Magyar Hang külsős szerzője, nyelvész, tanár, sakkedző. Érdeklődési területe az amerikai kultúra, politika, a tudományok és a klímaváltozás.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,852lájkolóTetszik
3,791követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nincs meglepetés: Lukasenka elsöprő győzelmet arathatott

Feszült hangulatban zajlott a belarusz elnökválasztás, „Európa utolsó diktátora” mindent megtett az ellenzéki tiltakozások elnémítására. Minszkben máris összecsaptak a rendőrök és a választási eredmény ellen tüntetők.