HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A bankok lény...

A bankok lényegében visszakapják, amit most befizetnek a védekezésre

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egyszeri lesz az a befizetés, amivel a bankoknak hozzá kell járulniuk a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – jelentette be Varga Mihály.

Több érdekes részletet is megosztott a pénzügyminiszter arról az 55 milliárd forintról, amit a bankoknak kell befizetniük a járvány elleni védekezési alapba. Az MTI beszámolójából kiderült, hogy egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka. Ebből jön ki az 55 milliárd, amelyet három egyenlő részben kell befizetni.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

A kötelezettséget a pénzintézeteknek külön bevallással kell majd teljesíteniük és június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig kell befizetniük. Varga Mihály – az MTI tudósítása szerint – kiemelte, hogy a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó.

Ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy létrehozzák a járvány elleni védekezésre szolgáló alapot, amelybe – a bankok mellett – több helyről is folyik majd be pénz. Egyrészt a minisztériumoktól csoportosítottak át, másrészt a pártok állami támogatásának felét is ide kell befizetni, a multikra is kivetnek különadót, illetve az önkormányzatoknak a gépjárműadóból befolyó összege is ide kerül. Ez összességében 633 milliárd forintos lesz, ez az alap nyújt fedezetet egyebek mellett a védőeszközök beszerzésére és az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos bérkiegészítésére is. Az alap felülről nyitott, vagyis szükség esetén túlléphető.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,751lájkolóTetszik
3,507követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Orbán ellen az erény a legveszélyesebb fegyver” – Magyar Hang-ajánló

Hármas interjú Jeszenszky Gézával, Ungváry Krisztiánnal és Reichert Jánossal. Beszélgetés Fabricius Gáborral és Pardavi Mártával. Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek