A bankok lényegében visszakapják, amit most befizetnek a védekezésre

A bankok lényegében visszakapják, amit most befizetnek a védekezésre

Varga Mihály pénzügyminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a németajkú lakosság kitelepítésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a békásmegyer-ófalui Szent József-templomnál 2020. február 2-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszeri lesz az a befizetés, amivel a bankoknak hozzá kell járulniuk a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – jelentette be Varga Mihály.

Több érdekes részletet is megosztott a pénzügyminiszter arról az 55 milliárd forintról, amit a bankoknak kell befizetniük a járvány elleni védekezési alapba. Az MTI beszámolójából kiderült, hogy egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka. Ebből jön ki az 55 milliárd, amelyet három egyenlő részben kell befizetni.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

A kötelezettséget a pénzintézeteknek külön bevallással kell majd teljesíteniük és június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig kell befizetniük. Varga Mihály – az MTI tudósítása szerint – kiemelte, hogy a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előre hozott adóbefizetésről van szó.

Ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy létrehozzák a járvány elleni védekezésre szolgáló alapot, amelybe – a bankok mellett – több helyről is folyik majd be pénz. Egyrészt a minisztériumoktól csoportosítottak át, másrészt a pártok állami támogatásának felét is ide kell befizetni, a multikra is kivetnek különadót, illetve az önkormányzatoknak a gépjárműadóból befolyó összege is ide kerül. Ez összességében 633 milliárd forintos lesz, ez az alap nyújt fedezetet egyebek mellett a védőeszközök beszerzésére és az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos bérkiegészítésére is. Az alap felülről nyitott, vagyis szükség esetén túlléphető.