Csak írásbeli érettségit tartanának idén, a kormány szerdán dönthet erről

Csak írásbeli érettségit tartanának idén, a kormány szerdán dönthet erről

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint száz fertőzött van a Pesti Úti Idősek Otthonában, a tiszti főorvos elmondása szerint folyik a hiányosságok feltárása. Az oktatási akciócsoport írásbeli érettségit javasol a kormánynak, amely szerdai ülésén dönthet majd a kérdésben. A javaslat szerint május 4-én megkezdődnének az írásbeli érettségik a másfél méteres távolságtartás és termenként maximum tízfős létszám betartásával.

11:54: Lapunk kérdései ismét nem hangzottak el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

11:53: Tesztelik-e a kínai védőfelszerelések minőségét? A minősítési bizonyítványnak a termék mellett kell lennie. Ha CE jelzéssel vannak ellátva, akkor az unióba való behozatala megengedett, minősítése megtörtént és szabadon közlekedhet az uniós országok között.

11:51: Aki pozitívként kezelés alatt áll a kórházban, csak akkor bocsátható el, ha laboratóriumi vizsgálattal igazolt a negativitása, és ez rákerül a zárójelentésre – mondta Müller Cecília a Népszava kérdésére. Jelenleg nincs a büntetés-végrehajtási intézetekben pozitív vagy gyanús eset, mondta Lakatos szintén a Népszava kérdésére.

11:50: Koronavírus gyorsteszteket hirdetnek otthoni használatra, a TV2 erről érdeklődött. Ilyesmi nincs, és nincs engedélyezve, mondta a tiszti főorvos. A tesztek szakmai használatra készülnek, az értékelésükhöz szakmai tudás kell.

11:49: Az Origo kérdésére Lakatos Tibor elmondta, lazul a fegyelem, fogy a türelem, többször kell intézkedni. Igyekeznek a figyelmeztetés keretei közt maradni, 85 főt jelentettek fel szabálysértésért és több mint 300 esetben figyelmeztettek. A szabálytalanság leggyakoribb formája, hogy csoportokban járják az emberek az utcákat, és olyan kivételekre hivatkoznak, amelyek nem jelentenek felmentést a korlátozás alól. A vendégség nem alapos indok arra, hogy valaki megsértse a kijárási korlátozást.

11:46: A sajtó kérdései következnek.

11:44: Kialakult az utasok fogadásának rendje a határon, békés a helyzet. Az elmúlt 24 órában 860 házi karantént rendeltek el, ezzel a számuk 16 ezer 6. Az elmúlt 24 órában tízezer ellenőrzés történt. 541 fővel szemben éltek feljelentéssel. 4539 személyt figyelmeztettek a kijárási korlátozás megszegése miatt, 1218 esetben feljelentéssel éltek. A kormányfő ma tesz bejelentést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban.

11:42: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: kórházak és háziorvosok, fogorvosok juthatnak védőeszközökhöz ismét. Ezután is lesz utánpótlás 320 ezer védőkesztyű és több mint 3000 FFP-maszk áll rendelkezésre, tegnap is érkezett négy repülőgép védőeszközökkel, Hongkongból és Kínából. A

11:35: A húsvét nem lesz olyan, mint szokott, mondta Müller Cecília, és a megtisztulásról beszélt, illetve tanácsokat adott a húsvéti nagytakarításhoz. Szükség van az ünnepi rituálékra, ezért más módon kell minőségi időt tartani szeretteinkkel, akik távol vannak.

11:34: A következő napokban a kormányhivatalokon keresztül több mint kétmillió sebészi maszkot és háromszázezer kesztyűt kapnak a bentlakásos idősotthonok. A Rózsa utcai otthonban tíznél kevesebb, de több fő betegedett meg. Egy-egy eset előfordul más otthonokban is.

11:33: 58 személy van több intézményben lélegeztető gépen.

11:30: 980 fertőzöttet tartanak nyilván, ismét nyolc beteg hunyt el, jellemzően idős, többfajta megbetegedésben szenvedők, de egyikük 48 éves volt, viszont ő is hosszú évtizedek óta tartó krónikus betegségben szenvedett.

11:26: A Pesti úti idősek otthonában már több mint 100 fő fertőzöttet tartanak nyilván Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondása szerint. A népegészségügyi szakemerek jelenleg tárják fel a hiányosságokat. A tiszti főorvos is el fog látogatni a helyszínre.

11:25: Szeptemberi tanévkezdéssel számolnak továbbra is, mondta Maruzsa Zoltán. Az érettségi időpontot a járvány alakulása függvényében ütemezik. Jelenleg úgy tervezik, május 4-én indulna az érettségi írásbeli, de a kormány még nem döntött, ez jövő szerdán, a kormányülésen történhet.

11:23: Azt javasolják, hogy írásbeli érettségi vizsgát szervezzenek, ezzel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma. Azok számára szerveznének szóbelit, ahol a középszintű vizsgának csak szóbeli része van, illetve sajátos nevelési igényű gyermekeknek. Ezt a másfél méteres távolság figyelembe vételével kell megszervezni és úgy, hogy legfeljebb tíz fő tartózkodjon egy teremben. 14 nap alatt valamennyi írásbeli lebonoylítható.

11:22: Magyarországon százalékosan meghatározható érettségi eredményre van szükség a felvételi miatt. Azt javasolja az oktatási akciócsoport, tartják meg az érettségit. A szintemelő és az előre hozott érettségiket törölnék, így 73 ezer érettségiző maradhatna. Akinek nincs szüksége idén az érettségire, mert nem feltételezik, vissza tud lépni az érettségitől, a befizetett díjakat visszatérítik.

11.20: A sajtótájékoztató kezdetén Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár tart tájékoztatót. Az érettségivel kapcsolatos terveket ismertetni. Az EU-országokban vagy az év végi jegyet ajánlják meg érettségi jegyként, vagy technikailag egyszerűsített vizsgát tartanak.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak. Csütörtökön – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

  • A Magyarországra érkező védőfelszerelésekkel kapcsolatban felmerültek-e minőségi aggályok? Ha igen, mely eszközökkel kapcsolatban? Ezek a problémák áthidalhatók-e valamilyen megoldással?
  • Mekkora mennyiségről van szó? Kérem, közöljék a selejtes áruk értékét, mennyiségét az eszközök megnevezésével!
  • Ebből fakadóan kell-e ellátási nehézségekkel számolni?
  • Milyen értékben és honnan érkezett selejtes áru?
  • Ilyen helyzetben mit lehet a beszerzésért felelős állam? (Érvényesíthető-e bármilyen jótállás/garancia, ha igen, mennyi idő alatt?)
  • A kormány kórházparancsnokokat nevezett ki az egészségügyi intézmények élére. Milyen tapasztalatok rögzíthetők?