Karácsony: A kormány kierőszakolta a korlátok nélküli felhatalmazást, ám most a polgármesterekre tol felelősséget

Karácsony: A kormány kierőszakolta a korlátok nélküli felhatalmazást, ám most a polgármesterekre tol felelősséget

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem tervez drasztikus intézkedéseket a kijárási korlátozások területén Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely - értesült a Hvg. A főpolgármester azt írta közösségi oldalán: kész a szigorításra, ha a rendőrség ezt javasolja. Ugyanakkor bízik a budapestiekben, és minden háztartást telefonon is megkeres azzal a kéréssel, maradjanak otthon. Leszögezte azt is: Budapest hermetikus lezárása nem alternatíva. Botka László, Szeged polgármestere, és Szentendre első embere ellenben máris szigorított.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki bejelentésének része volt, hogy a polgármesterek felhatalmazást kapnak ilyen intézkedésekre a húsvét idejére, a hetilap szerint azonban nem világos, hogy pontosan milyen felhatalmazást kaphatnak a városvezetők és hogyan tartatnák be a rendelkezéseket.

Karácsony Gergely nem rendel el kijárási tilalmat Budapestre, ahogy a város lezárása sem merült fel – tudta meg a HVG a főpolgármester környezetéből. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután azt jelentette be, határozatlan időre meghosszabbítják a jelenleg érvényes kijárási korlátozást (ami indokolt esetben lehetővé teszi az otthon elhagyását, ide értve a kültéri sportolást és a fodrászt is).

Budapest főpolgármestere szerint is „beletelik egy kis időbe, mire kiderül, jogilag hogyan kell értelmezni a miniszterelnök bejelentését, a kijárási korlátozás – helyes – meghosszabbításán túl mit is döntött a kormány” - ezt Facebook-oldalán írta Karácsony Gergely. Politikailag viszont szerinte lehet értelmezni a lépést. „Bár a kormány kierőszakolta magának a korlátok nélküli felhatalmazást, ám amikor életbevágó döntést kellene hozni, a polgármesterekre úgy tol felelősséget, hogy eszközöket nem ad hozzá.” - írta.

A főpolgármester azt is bejelentette: egyeztetést kezdeményezett Budapest rendőrfőkapitányával, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét. "Amennyiben a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozom.” - közölte Karácsony Gergely.

Hangsúlyozta a kijárási korlátozások fontosságát, de azt is hozzátette: bízik a budapestiekben, tudja, hogy tisztában vannak a téttel. „Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva. Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket. Kérek mindenkit, maradjon otthon! Ezzel a kérésemmel ma estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeresek.” - írta.

Szegeden máris élt a felhatalmazással és szigorított az előírásokon a város polgármestere, Botka László. A városvezető Facebook-oldalán közölte: elrendelte, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra.

Szentendrén a húsvéti hosszú hétvégére lezárják a belvárost - erről az ATV számolt be csütörtökön. Sok városban lezárták a parkolókat, de van, ahol plakátokon kérik a kirándulókat, maradjanak otthon.