Távozik a fideszes médiatröszt éléről Liszkay Gábor

Távozik a fideszes médiatröszt éléről Liszkay Gábor

Az MTI legfrissebb képe Liszkay Gáborról. Budapest, 2001. október 3. Médiadzsembuli 2001 címmel konferenciát tartottak médiaszemélyiségek és újságírók részvételével az irat és elektronikus sajtó képviselői, a Károlyi Palota Kulturális Központban. A vitaindító beszédet Dr. Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke mondta. A képen: Liszkay Gábor, a akkori Magyar Nemzet főszerkesztője beszél. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Liszkay Gábor közleményt tett közzé a Mediaworks Hungary Zrt. oldalán, ebben tudatta, hogy távozik a kormány médiabirodalmának éléről, amely az elmúlt években egyre növekedett, és a Közép-európai Sajtó-és Média Alapívány 2018-as megalapításával szinte teljesen központosítottá vált.

"A vállalt feladatot elvégeztem, így a megbízásom lejárt. Április 15-i hatállyal távozom a Mediaworks Hungary Zrt. éléről. Utódomról a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriuma dönt majd. Valamennyi munkatársamnak köszönöm az eddigi támogatást, az ő segítségük nélkül az integráció végigvitele hosszabb és nehezebb folyamat lett volna" - írta Liszkay, aki 15 éven át volt az egykori Magyar Nemzet napilap főszerkesztője.

A laptulajdonos Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti konfliktus eszkalálódása után Liszkay távozott a lap főszerkesztői székéből, ezután megalapította a 2019 februárja óta már Magyar Nemzet néven megjelenő Magyar Idők napilapot. A Medaiworks élére 2016-ban került, amikor a Népszabadságot kiadó - és 2016-ban bezárató - cég a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press tulajdonába került.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt 2018-ban alapították, és 2018 őszén kezdték el az alapítvány alá csoportosítani a kormányközeli médiabirodalmat. Számos médiatulajdonos lemondott médiaportfóliójáról, vagy eladta azt az alapítványnak. Az alapítványt a kormány rendelettel nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így a versenytörvény és a médiatörvény alapján sem vizsgálhatták meg a hatóságok, hogy jogszerű-e több mint 400 hazai médiumot egyetlen nagy cégbe beolvasztani.

"2018-ban arra kaptam megbízást a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Kuratóriumától, hogy az alapító okiratban szereplő célokat szem előtt tartva az alapítvány tulajdonába került médiavállalkozásokból olyan vállalatcsoportot szervezzek, amely képes az üzletileg eredményes és fenntartható működésre.

Mára megvalósult a Kesma portfóliójának teljes szervezeti és gazdálkodási integrációja. Ennek köszönhetően a tartalmi együttműködésben rejlő lehetőségeket kihasználó sajtótermékeink piacképesebbé és gazdaságosabban fenntarthatóvá váltak. A jövőben a kialakított vállalatcsoport megújult keretei között megkezdődhet az egyes területek működésének további finomhangolása, vállalati kultúrájuk fejlesztése." - írta közleményében Liszkay.