Operatív törzs: A növekedés stádiumában vagyunk, fokozott fegyelemre van szükség

Operatív törzs: A növekedés stádiumában vagyunk, fokozott fegyelemre van szükség

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján elmondta, az eddigieknél jóval nagyobb mértékben nőtt a megbetegedések száma. Péntekre 210 új fertőzöttet regisztráltak, sokan az új betegek közül a Pesti Úti Idősek Otthonának lakói közül kerültek ki. A tiszti főorvos az eset miatt országos vizsgálatot rendelt el a hasonló intézményekben, hogy megelőzzék az újabb gócpontok kialakulását.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg – közölte péntek reggel a kormányzati tájékoztató portál. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

10:21: A magánlaborok által végzett tesztek nem számítanak bele az országos számokba – árulta el Müller Cecília.

10:20: Nincs fertőzött fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézményekben – mondta Lakatos Tibor

10:18: Müller Cecília szerint, bár az esetszám nagy részét a Pesti Úti Idősek Otthona tette ki, de ettől függetlenül is nő a fertőzöttek száma, a növekedés stádiumában vagyunk, fokozott fegyelemre van szükség mindenki részéről.

10:17: Újságírói kérdésre Lakatos Tibor elmondta, húsvét hétvégéjén, ahogy eddig is, fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. De most nem az ittas vezetők, hanem a kijárási korlátozás miatt. A dohányboltok is bezárnak 15 órakor, az új kormányrendelet értelmében. Az ellenőrzések tapasztalata szerint ezek az üzletek csoportképző hellyé változtak.

Orbán Viktor: Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni | Magyar Hang

10:16: A beérkezett védőfelszerelésből 1000 overallt, 20 ezer maszkot, 10 ezer kesztyűt, és 500 gyorstesztet biztosítottak a főváros számára – árulta el Lakatos Tibor.

10:15: Lakatos Tibor elmondta, a kormány meghosszabbította a kijárási korlátozásokat. Hetente vizsgálják felül a további hosszabbítást. A piacok nyitva tartásáról az önkormányzatok döntenek, de biztosítani kell a 65 évnél idősebbek számára az idősávot, amikor csak ők vásárolhatnak. A polgármesterek szigorúbb szabályokat is hozhatnak egyes településeken a húsvéti ünnep időszak miatt. Figyelmeztetett, csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakásokat. Az elmúlt 24 órában 1245 ember ellen indult eljárás. Számítanak az állampolgárok együttműködésére.

10:10: Van egy másik idősek otthona is a fővárosban, ahol alaposabban vizsgálódniuk kell. A Rózsa úti otthonban eddig 7 pozitív tesztet végeztek. Az ország teljes területére vizsgálatot rendelt el Müller Cecília, hogy az idősek otthonaiban megelőzzék a vírus felbukkanását.

10:06: A Pesti Úti Idősek Otthonát személyesen is megtekintette Müller Cecília, hogy lássa, mit lehet tenni. Jelenleg 151 igazolt fertőzöttet tartanak számon az intézmény lakói és dolgozói közül. 126 embert szállítottak a Korányi kórházba. Az idősotthont izolálták, ha további intézkedésekre lesz szükség, meghozzák azokat. Folyamatosan vizsgálják az otthonban maradtakat. Minden dolgozó számára oktatást rendelt el, amellyel megelőzhetők a további fertőzések. Egyéni védőfelszereléseket juttatnak az intézménybe.

Koronavírus: újabb 11 halott, már 1190 igazolt fertőzött Magyarországon | Magyar Hang

10:03: Müller Cecília tiszti főorvos elmondta, hogy fokozottan nőtt az igazolt fertőzöttek száma, egyre bővül a betegek köre. Immár 1190 ember kapta el eddig a vírus igazoltan. Sokan közülük tüneteket mutatnak, és intenzív ellátásra szorulnak. A betegszámban tapasztalható ugrás a Pesti Úti Idősek Otthona betegei nélkül is látványos, így továbbra sem lazítanak a szabályokon, fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat. Az elhunytak száma együtt emelkedik a fertőzöttek számával, újabb 11 ember esett a járvány áldozatául. Mindannyian idős, krónikus betegségben szenvedők voltak, vagyis valóban elsősorban az idősek és a krónikus betegek veszélyeztetettek. Már közel 30 ezer laborvizsgálatot végeztek.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek (OT), bár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Pénteken ezekre voltunk kíváncsiak:

  • A fővárosi nyugdíjasotthonokban történt-e olyan mulasztás, ami hozzájárult a fertőzésszám megugrásához?
  • A Magyar Orvosi Kamara tegnapi közleménye szerint „nagyszámú olyan beteg van, akinek az egyéb, nem koronavírushoz köthető betegsége ellátást, gondozást, gyógykezelésének folytatását igényli. Ezen betegek ellátása nagyon meglassult, megnehezedett, Így a járvány jelen szakaszában, relatív kevés fertőzött mellett a fenti problémából adódó láthatatlan áldozatok”. Az OT foglalkozik-e azzal, hogy ezen betegek ellátását hogyan lehet a járvány alatt is fenntartani? Az OT foglalkozik-e azzal, hogy a nem koronavírusos járóbeteg-ellátást miként lehet folytatni?
  • A Magyarországra érkező védőfelszerelésekkel kapcsolatban felmerültek-e minőségi aggályok? – Ha igen, mely eszközökkel kapcsolatban? Ezek a problémák áthidalhatók-e valamilyen megoldással? – Mekkora mennyiségről van szó? Kérem, közöljék a selejtes áruk értékét, mennyiségét az eszközök megnevezésével! – Ebből fakadóan kell-e ellátási nehézségekkel számolni? – Milyen értékben és honnan érkezett selejtes áru? – Ilyen helyzetben mit lehet a beszerzésért felelős állam? (Érvényesíthető-e bármilyen jótállás/garancia, ha igen, mennyi idő alatt?)
  • A kormány kórházparancsnokokat nevezett ki az egészségügyi intézmények élére. Milyen tapasztalatok rögzíthetők? – Jelenleg hány fertőzött egészségügyi dolgozóról tudnak? Ők mely szakterületeken tevékenykedtek megbetegedésükig? Van-e közöttük olyan, aki intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre szorul?
  • A rendőrség tapasztalatai szerint mennyire nőtt meg az autóforgalom a városokban azok után, hogy a parkolásidíj-fizetést a miniszterelnök rendeleti úton felfüggesztette? Ezzel párhuzamosan csökkent-e érzékelhetően a közlekedési társaságok utasszáma?