Orbán Viktor: Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni

Orbán Viktor: Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni

Orbán Viktor az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válságkezelésben fontos a döntések tartalma, de legalább ilyen fontos az ütemezése is, ehhez minden információ birtokában kell lenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arra a kérdésre, hogy miért nem szerdán döntött a kijárási korlátozás fenntartásáról.

Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni – fogalmazott. Szíve szerint még várt volna, ha a helyzet romlik, szigorítani kell. Azt látja, nagyon eltérő állapotok vannak egyes településen – Taktaharkányban, Tihanyban és a Margit-szigeten. Ezt nem lehet országos döntéssel elintézni, ezért léphetnek önállóan a polgármesterek – tette hozzá.

Más országok már enyhítenek a korlátozásokon, én még nem látom a fényt az alagút végén – fogalmazott.

Orbán Viktor: A kijárási korlátozás időtartalmát határozatlan időre meghosszabbítják | Magyar Hang

Határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozás időtartalmát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután a Facebook-ra feltett rövid videójában. Ezután pedig hetente mérlegelnek és döntenek az esetleges hosszabbításról. A szűk két hete elrendelt kijárási korlátozások most szombatig voltak eredetileg érvényben.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy minden nap meglátogat egy-egy kórházat. A rádióműsor után is oda megy. Talán nincs arra szükség, hogy a miniszterelnök elmenjen a kórházba, de az ösztöne azt súgja, mégis mennie kell. „Nekem ott józan ésszel nincs helyem, de az ösztönöm azt súgja, hogy el kell menni. Mert mikor arra a kérdésre kérem a választ, hogy hány ágy, hány lélegeztetőgép van, mi lesz, ha megbetegszenek egészségügyi dolgozók, van bizonytalanság a válaszokban” – fogalmazott.

„Van egy nagy laboratóriumunk, úgy hívják: Ausztria. Oda hamarabb ért a fertőzés Olaszországból, mint ide, így mi már az osztrák intézkedések és hatásuk ismeretének birtokában tudunk döntéseket hozni" – fogalmazott.

A kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók 20 százaléka fog megfertőződni. A miniszterelnök szerint „nem akarjuk, hogy spanyol vagy olasz állapotok legyenek, amikor a járvány tetőzik, rendezettség kell a kórházakban”, aminek „a kulcsa a felkészültség”.

Szerinte 7500-8000 kórházi ágy és lélegeztetőgép kellhet itthon a legdurvább időszakban. Nem csak a gépek, ágyak számát kell „felfuttatni”, hanem kell elég ember, aki oda tud állni az ilyen betegágy mellé. Erre képzik is például a rezidenseket. Az igazi teszt még előttünk van - mondta. Lehet ugyan reménykedni, hogy elkerül minket a tömeges járvány időszaka, de azért erre kell készülni.

A főpolgármester lezárja a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot | Magyar Hang

Csütörtök késő este Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztban jelentette be, hogy „a budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg" elrendelni a a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán az ellenzéki kritikákra reagálva azt mondta, járvány idején is a kormányt akarják gyengíteni és kormányra akarnak kerülni, ami szép, de egyelőre egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni.

Hozzátette: a baloldali válságkezelések mindig a megszorításokhoz nyúltak. 2010-ben az Orbán-kormány az ellenkező irányba indult el, ők nem a segélyben, hanem a munkahelyekben gondolkodtak. A fő cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni, ezt szolgálják az intézkedések. Ettől az elvtől nem akar eltérni.

Szerinte a kormány nem adhatja fel azt a célt, hogy mindenkinek munkája legyen, és meg kell védeni a 2010 óta járt út eredményeit is. „Fölhatalmazásunk van erre. Van egy tervünk, talán a magyar gazdaság történetében nem is volt ilyen. Higgyünk ebben, hogy működni fog, néhány hónap múlva remélem, azt tudom mondani, hogy na, látják” – mondta.

„Optimista vagyok, néhány hónap múlva visszatalál a gazdaság a helyes ösvényre, nem lesz olyan nagy a visszaesés, mint sokan mondják, igaz, olyan optimista sem vagyok, mint a jegybank, amely 2-3 százalékos növekedést még lehetségesnek is tart" – fogalmazott. Hozzátette: „Tartani kell a költségvetési hiányt, 2,7 százalékban határoztam meg, 3 százalék a vörös vonal szerintem”.

(HVG.hu, Index, Infostart)