Emberölés gyanújával indult nyomozás egy milánói idősotthon vezetése ellen

Emberölés gyanújával indult nyomozás egy milánói idősotthon vezetése ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A milánói Pio Albergo Trivulzio otthon vezetőjét, Giuseppe Calicchiót azzal gyanúsítják, gondatlansága miatt szabadult el a koronavírus-fertőzés az idős, beteg, önellátásra részben vagy teljesen képtelen emberek számára fenntartott intézményben – írja 444.hu a La Repubblica lapra hivatkozva. Az ügyészség legalább száz olyan lakó esetét vizsgálja, akik a járvány kezdete óta haltak meg.

A cikk szerint Mauro Clerici és Francesco De Tommasi helyettes ügyészek azért döntöttek a nyomozás megindítása mellett, mert az otthon dolgozói és az idős lakók hozzátartozói is panaszt tettek a vezetőség ellen. Azt állítják, nem tartották be a biztonsági előírásokat, veszélyeztették a bent élőket és dolgozókat, amikor megfelelő ellenőrzés és elkülönítés nélkül hozták és vitték a betegeket a kórházak és az otthon között. Szerintük ez vezethetett a tömeges megbetegedésekhez az intézmény falain belül.

Több tucat fertőzött egy újabb idősotthonban | Magyar Hang

Nem ez az egyetlen idősek otthona, amelynél az ügyészség vizsgálódik. Letizia Mocciaro ügyész vezetésével több olyan intézmény ügyében nyomoznak, ahol egészségügyi ellátásra szoruló időseket ápoltak ideiglenesen vagy tartósan. A Milánó megyei Mediglia egyik idősek otthona volt az egyik első olyan intézmény, ahol tömegesen, legalább hatvanan haltak bele a lakók a koronavírusba. Az egyik áldozat lánya arról beszélt, március 3-án, miután közölték vele, hogy az anyja lázas, de nincs súlyos állapotban, meglátogatta az otthonban. Azt mondta, nem minden dolgozón volt védőfelszerelés, és anyját az étkezőben, egy kerekesszékben találta meg. Azt mondta, nagyon remegett, 39 fokos láza volt, de az ápoló azt felelte, reggel jól volt. Nem vihette haza, így végül tehetetlenségében felhívta a polgármestert. Másnap elvégezték a tesztet az édesanyján, ami pozitív lett. Néhány nappal később, egy közeli kórház sürgősségi osztályán halt meg. 

A nyomozás során a gondatlansággal gyanúsított intézményekben történt valamennyi, február vége óta történt halálesetet megvizsgálnak.

Itthon is felütötte már a fejét a járvány már idősotthonban. A helyzet a fővárosi fenntartású Pesti úti intézményben a legsúlyosabb, a kormányhoz közelálló sajtó ennek kapcsán Karácsony Gergely felelősségét firtatja. A főpolgármester ugyanakkor nyilvánosságra hozott olyan dokumentumokat, amelyek szerint már korábban kérték, hogy csak negatív koronavírus-teszttel rendelkező betegeket vihessenek vissza a kórházból. Ám Karácsony Gergely állítása szakmailag meglapozatlannak nevezte ezt az eljárást Sára Botond (korábbi fideszes józsefvárosi polgármester), a fővárosi kormányhivatal vezetője. – Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba – fűzte hozzá korábban a főpolgármester.