Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt

Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt

Szűcs Tamás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet kongresszusán 2018. május 20-án (Fotó: pdsz.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben elítélik, hogy a kormány a szakképzés pedagógusai után a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát is elvenni tervezi. Közben a területért felelős minisztérium azt állítja, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint a jelenlegi.

Mint írják, a törvénytervezet benyújtása „annak a folyamatnak a része, mely kiszolgáltatottabbá tenné a magyar munkavállalókat, beterelve a köz szolgálatáért dolgozókat, a mindinkább munkavállaló-ellenes Munka törvénykönyve hatálya alá.”

„Húsvéti lelkület helyett a kormány az ünnep leple alatt támadja tovább a bérből és fizetésből élőket, mélységesen etikátlanul kihasználva nemcsak az ünnepet, de a válsághelyzetet is káros elképzelései megvalósításához.” - fogalmaz a PDSZ.

A szakszervezet szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt) alóli kiszervezés nemcsak a kulturális területen dolgozókat hátrányosan érintő terv, hanem mindannyiunkat, akik közalkalmazottak vagyunk súlyosan veszélyeztet. „Mindannyian tudjuk, hogy a valódi cél nem az úgynevezett »rugalmas foglalkoztatás«, hanem a munkavállalók jogainak további csorbítása.” - zárul az érdekvédelmi szervezet közleménye.

A közlemény kísérőszövege azt is megjegyzi, hogy a PDSZ elnöke 2019. október 7-én levéllel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ebben kérte, cáfolja meg azokat a híreszteléseket, hogy tervben van a Kjt. megszüntetése, illetve kivezetése. A szakszervezet levelére azóta sem kapott választ, ahogy írják, „nem véletlenül”. „Novemberben a szakképzés, most pedig a kulturális szféra munkavállalóit érte utol az az intézkedés amelytől tartottunk.”

A PDSZ a Facebook-oldalán egy online petíciót is közzétett, melyhez egy aláírás erejéig bárki csatlakozhat :

A közalkalmazotti jogviszonyt ne vezessék ki, hanem erősítsék meg!

A Kjt. hatálya alóli kiszervezés nemcsak a kulturális területen dolgozókat hátrányosan érintő terv, hanem valamennyiünket, akik közalkalmazottak vagyunk súlyosan veszélyeztet. Álljunk ki egymásért, és tiltakozzunk együtt! Közös feladatunk, hegy fellépjünk a szakképzésben dolgozók 2020. július 1-től a Munka törvénykönyve hatálya alá kerülése ellen, az egyik legmostohább módon kezelt ágazatban, a közművelődésben dolgozók újabb megrövidítése ellen, és minden olyan tervvel szemben, amely a...

Közben az az Emberi Erőforrások Minisztériuma is közleményt adott ki, az MTI útján. Azt írják, a kormány kiemelten fontosnak tartja a közszférában dolgozók megbecsülését, ezért az egészségügyi és az oktatási ágazatokat követően a harmadik meghatározó humánszektor, a kulturális szakterület béremeléséről is döntöttek.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kulturális ágazat dolgozói közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása egységes jogállást és egységes munkavégzési feltételeket teremt, az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása pedig garanciát jelent arra, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amelyet a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/posts/2716062825168937