HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hiába minden ...

Hiába minden tiltakozás, megszüntetnék a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megjelent a parlamenti honlapon a húsvétkor nagy politikai vihart kavart jogszabály, miszerint a kulturális szférában kivezetik a közalkalmazotti státuszt november 1-től – vette észre az atv.hu. A módosítót kedd éjjel 11 előtt nem sokkal töltötték fel a parlamenti honlapra, benyújtója Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Kásler Miklós emvberi erőforrás miniszter.

A javaslat szerint a kormány 2020. november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak egy hosszú hétvégét hagyott az illetékes szakszervezetnek, hogy véleményezze a tervet. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba korábban minderről azt mondta: ily módon a diplomás muzeológusok, levéltárosok, könyvtárosok is ugyanolyan jogviszonyba kerülnek, mint például bármely építési vállalkozónál a kőműves segéd. Ugyanúgy lehet elbocsátani őket, és ugyanúgy lesz meghatározva a fizetésük is.

Ha megszűnik a közalkalmazotti státusz, a kulturális szféra dolgozóit is munkaszerződéssel fogják foglalkoztatni, s ennek szabályozása a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Például egy szerződéses munkatársat sokkal könnyebb elbocsátani, mint egy közalkalmazottat, akinél alapos indoklásra van szükség. Változnak a végkielégítések is, és öt év múlva már a jubileumi jutalmakat sem kell kifizetni.

HIRDETÉS

Ungár Péter: A kormány vonja vissza a kulturális közfoglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatát | Magyar Hang

Az ellenzéki politikus, az LMP Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban arról beszélt, hogy a kormány „az egészségügyi vészhelyzet közepén”, csütörtök este beadott törvényjavaslata „a kulturális szektort kivenné a közalkalmazotti státusz alól”. Hozzátette: erről az érintett szervezeteknek kedd reggelig kell visszaküldeniük a véleményüket.

A javaslat ellen többek között Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is tiltakozott, és pártja nevében követelte, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot és addig ne adja be, amíg tart a járvány, mert annak mostani benyújtása nem indokolt.

Az LMP-s politikus kijelentette, hogy a kulturális foglalkoztatottak alulfizetettek, a legutolsó jelentős béremelésük 2002-ben volt, több mint 70 százalékuk nem keres többet a garantált bérminimumnál, és a kormány még 2015-ben életpályamodellt ígért nekik, „amit a mai napig nem teljesített”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,649követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belefáradt: Szűcs Tamás lemond a PDSZ éléről

Az érdekképviseleti vezető azt írta, a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek.