Orbán világa címmel elemzi a kormányfő válságkezelését a Financial Times

Orbán világa címmel elemzi a kormányfő válságkezelését a Financial Times

Orbán Viktor bejelentés közben 2020. március 12-én dolgozószobájában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit gazdasági folyóirat tárgyszerű írásában a szerzők Chikán Attila volt gazdasági minisztert idézve megemlítik, Orbán a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságkezelő intézkedései sokkal inkább tekinthetők hatalomtechnikai megoldásoknak, mint a járvány gazdasági és társadalmi következményei kezelésének. 

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő számára a költségvetési hiány a szent tehén, amely az ország uniós szabályoktól való függetlenségét szimbolizálja.

A cikk egyébként sorra veszi a válsághelyzet kapcsán meghozott kormányzati intézkedéseket. Kiemeli, hogy bár feltűnően alacsonyak a magyarországi fertőzöttségi arányok, tizedannyi az igazolt fertőzött, mint a szomszédos Ausztriában, mégis viszonylag szigorú lépésekre került sor.

Ma jelenti be Orbán Viktor a gigantikus gazdasági akciótervet | Magyar Hang

Így a kormány gyakorlatilag korlátlan, és határidő nélküli felhatalmazást kapott az Országgyűléstől a veszélyhelyzet befejeződéséig. Ezt felhasználva a Büntetőtörvénykönyv módosításával akár öt éves börtönbüntetéssel fenyegetik a rémhírterjesztőket, katonai felügyelőket küldtek 140 vállalkozáshoz. 

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy az önkormányzatokat fontos bevételeiktől fosztotta meg, és ezzel a pénzügyi bizonytalanságba taszította őket az a két rendelet, amelyben ingyenessé tették az ország egész területén a parkolást, illetve kötelezték a helyhatóságokat, hogy a  gépjárműadó-bevételeket fizessék be a válságkezelő alapba. Ide egyébként a pártok költségvetésének felét is át kell utalni, ami súlyosan érinti az egyébként is finanszírozási nehézségekkel küszködő ellenzéki pártokat. Ebben a blokkban szerepel Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentése is, amely szerint egyes intézkedések a veszélyhelyzet megszűnése után is hatályban maradnának. 

Azt is ismerteti a cikk, hogy a kormány igyekezett összekapcsolni a migrációt a koronavírus-járvánnyal, illetve hogy a múlt héten ugyan 12 eset során alig 21 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, mégis hatályban marad a migráció miatt elrendelt veszélyhelyzet. Sőt, a „kivételes migrációs nyomásra” hivatkozva annak kezelésére újabb 30 milliárd forintot biztosítottak rendeletileg.

Végül idézik annak a 15 vezető közgazdásznak a levelét, akik szerint a magyar kormány által javasolt intézkedések nem elegendőek a gazdasági válság kezelésére, és egyáltalán nem foglalkoznak a válság miatt felvetődő szociális kérdésekkel.