HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Republikon: N...

Republikon: Nagy kérdés, hogy Gyurcsánnyal lehet-e győzni 2022-ben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A Demokratikus Koalíció a 2010 utáni ellenzéki oldal sikerpártja, amely 2019-ben az uniós választáson ért el nagy áttörést, amikor 16 százalékkal a Fidesz mögött a második helyen végzett – olvasható a Republikon Intézet elemzésében. A kutatók a sikert a 2010 előtti kormányzást jónak ítélő, elkötelezett szavazótábornak tudják be, illetve hogy a párt nagyon zárt, semmiféle zűrös információ nem lát napvilágot az alakulatról még akkor sem, amikor valaki elhagyja a pártot.

De a 2019 tavaszán elért áttörést az is segíthette az elemzők szerint, hogy Gyurcsány Ferenc a kampány idején a háttérben maradt. A közvéleménykutatások adatai arra utalnak, a párt eredményeihez hozzájárulhatott, hogy liberális és baloldali támogatói is vannak a DK-nak, részben a szocialistáktól elpártolt szavazók is náluk találtak helyet maguknak.

A jövőt illetően a politikai alakulat számára veszélyként azonosítják a kutatók, hogy bár 2018-ban nyitottak a fiatalok felé, törzsbázisuk mégis inkább a nagyvárosiak és az idősek közül kerül ki. Vagyis táboruk nem fedi le az ország teljes népességét, illetve a kistelepüléseken ismertségük elmarad az MSZP-től. Ezt jól mutatja, hogy a tavalyi önkormányzati választáson a szocialisták több polgármesteri tisztséget szereztek, mint a DK.

Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, ha a DK a többi ellenzéki párttól, elsősorban a szocialistáktól akar elszívni szavazókat, azzal az ellenzéki egységet bontja meg, s ezzel veszélybe sodorja az ellenzék esetleges 2022-es győzelmét. Az elemzés végén felteszik a kérdést: az ellenzék ugyan belátta már, hogy Gyurcsány nélkül nem lehet Orbánt leváltani, de nagy kérdés, hogy vele együtt sikerülhet-e.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,884lájkolóTetszik
3,798követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek