A kormány véget vethet a Hungary Helps programnak

A kormány véget vethet a Hungary Helps programnak

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j-b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent egy előterjesztés a kormany.hu-n Orbán Viktor nevével, amellyel lényegében visszavonnák a Hungary Helps Programot, szúrta ki a HVG. Három kormányhatározat visszavonásáról van benne szó: az első maga a program bevezetéséről és a céljairól szól; a második a Naphegy téren található ingatlanról, amelyet a szervezet rendelkezésére bocsátottak, illetve közpénzből üzemeltettek; míg a harmadikban a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zártkörűen működő Részvénytársaság létrehozásáról rendelkeztek.

A Hungary Helps nevét gyakorlatilag a semmiből dobta be Orbán Viktor miniszterelnök még 2017 áprilisában, amikor egy európai parlamenti sajtótájékoztatóján azzal vágott vissza a Magyarországot bírálóknak, hogy „a menekültek befogadása és elosztása helyett az Európai Uniónak inkább ott kellene segítenie, ahol a baj van... Magyarország éppen ezt teszi, amikor a Hungary Helps nevű programon keresztül rengeteg pénzt, embert és eszközt juttat az érintett, segítségre szoruló területekre.”

A 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos költségvetéssel indult programra a kormány 2019 végéig csaknem 9 milliárd forintot fordított, elsősorban a Közel-Keleten. Az állami forrásból jutott iskolák, templomok felújítására, de hárommilliót kapott belőle egy mozambiki tiszteletbeli konzul is.

Az üldözött kereszténység megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár, Azbej Tristan minderről azt mondta egy korábbi sajtótájékoztatón, hogy az ügynökség nem pusztán jószolgálati intézmény, hanem egy kormányzati szinten lévő állami program. A tavaly nyáron megjelent 2020-as költségvetés szerint 3,3 milliárd forinttal gazdálkodhatna a Hungary Helps idén.