JP Morgan: 400 forinthoz közelítő euróárfolyam várható jövőre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus hatásainak köszönhetően az idén 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság, ami tovább romlást jelent a korábbi hat százalékos becsléshez képest – írja a Portfólió a JP Morgan szerdán megjelent elemzésére hivatkozva. Ezzel – bár listavezetők vagyunk – nem is lógunk ki nagyon a régióból, hiszen az amerikai bank elemzői mindenütt 5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak az elemzők.

Hazánkra vonatkozó várakozásuk azonban teljes mértékben szembe megy a Nemzetközi Valutaalap napokban közölt előrejelzésével, a szervezet ugyanis mindössze 3,1 százalékos zsugorodásra számít idén, ami Szerbia után a legkisebb lenne.

IMF: a magyarországi GDP fog Málta után a legkevésbé csökkenni az EU-ban | Magyar Hang

Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján. Az MTI-hez eljuttatott világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Ebből a portál azt a következtetést vonja le, hogy folyamatosan változnak az előrejelzések. Abban ugyanakkor a többség egyetért, hogy ha belátható időn belül, az év második felére a világ úrrá tud lenni a járványon, akkor az idei zuhanás után 2021-ben komoly visszapattanás jöhet, jelenleg a legtöbb elemzőnek ez az alapforgatókönyve. A JP Morgan például Magyarországon 5,3 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre, azaz komoly növekedés várható ugyan 2021-ben, de a gazdaság mégsem éri el a 2019-es szintet. 

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar kormány által várt 2,7 százalékos értékkel szemben 5,7 százalékos hiány várható a magyar költségvetésben, ami ugyan kisebb lehet a románok 8,9 százalékos, a szerbek 8,2 százalékos vagy a lengyelek 6,5 százalékos értékénél, viszont – csak úgy, mint a környező országok többségénél – 2021-ben is magasan, 5,2 százalékos szinten ragad majd.

Az elemzés legnagyobb meglepetését azonban nem ezek jelentik, hanem hogy a bank várakozásai szerint a magyar jegybank korábbi kamatemeléssel egyenértékű intézkedései (a kamatfolyosó szigorítása) csak időlegesen segítenek a forinton, és már ebben a negyedévben hozzá kell szokni a 370 forintos euróárfolyamhoz. Sőt, a folyamat ott sem áll meg, s a jövő év elejére 392 forintos szinten jegyezhetik a közös valutát. Az elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) túlságosan összetett és ellentmondásos monetáris politikája, a jegybank mérlegének bővülése és a gyenge gazdasági növekedési kilátások miatt kongatják a harangot a jelenlegi, 352 forint körüli forintárfolyam fölött.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.