Orbán Viktor: Orvosi és nem politikai döntés a kórházi ágyak felszabadítása

Orbán Viktor: Orvosi és nem politikai döntés a kórházi ágyak felszabadítása

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fertőzések száma jobban fog nőni a következő napokban és belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába – erről beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnököt kérdezték a kormánysajtóban állandóan megjelenő témáról, Karácsony Gergely főpolgármester felelősségéről a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona kapcsán. A kormányfő szerint feljegyezték a jövőnek, hogy milyen állapotokat találtak és ez nem is maradhat majd következmények nélkül, de „mindent a maga idejében”.

Továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek életbe: óvatos. Ez az életösztön vezeti a magyarországi védekezést is – közölte a rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte, hogy laboratóriumként tekint Ausztriára, ha ők a szigorításokon enyhítenek, azt nekünk figyelnünk kell. Egyelőre még nem meri azt mondani a kormányfő, hogy mi is lazítsunk, de ha Ausztriában beválik, „akkor majd, de csak akkor és majd, mi is elgondolkodhatunk ezen”.

Szóba került az elmúlt napokat uraló téma, a kórházi ágyak felszabadítása. Orbán Viktor itt kitért arra, hogy hazánkban van több mint ezer idősotthon, ha mindegyikből csak 10 ember kerül kórházba, az már 10 ezer embert jelent. Most még „vállalható, viselhető” a megbetegedések és a halálozások száma – utóbbi kapcsán leszögezte, hogy minden eset nagy veszteség –, de a jövő bizonytalan. Azt mondta, hogy szakértőket, orvosokat, tudósokat hallgattak meg, ezekből illetve Magyarország korfáját, a kórházak elhelyezkedését ismerve azt a következtetést vonták le, hogy a legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer lélegeztetőgép és több mint 30 ezer ágyunk.

Elismerte a miniszterelnök, hogy az átalakulás, amit elvárnak a kórházaktól, okoz nehézségeket, de nem véletlenül járta végig a fő járványkórházakat, hogy személyesen lássa, ez a folyamat hogyan zajlik. Ezután arról beszélt, hogy Magyarországon ma van 68 ezer kórházi ágy, ezek 34 százalékán nem volt beteg. Összesen tehát 16 százaléknyi ágyon kellett meghozni a döntést: ha halasztható beavatkozásra váró beteg fekszik ott, akkor menjen haza. Orvosi grémium döntött arról, hogy mit tekinthetnek halaszthatónak és mit halaszthatónak, ők adták ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak. – Ez orvosi döntés és nem politikai döntés – fogalmazott a kormányfő. Mindenesetre kényelmetlennek és nehéznek nevezte a helyzetet, de azt mondta, hogy nem tudják máshogy megoldani a problémát.

Online tanítanák meg a hozzátartozóknak, hogyan gondozzák a kórházból elbocsátott betegeket | Magyar Hang

A miniszterelnök kórházakban szerzett tapasztalatai alapján azt mondta, hogy az ápolók és orvosok jól dolgoznak, az igazgatók is, de a működés nem volt olyan „feszes”, mint járvány idején, ezért kellett kórházparancsnokokat kirendelni. Ha odáig érünk, hogy tömegessé válik a járvány, addigra mindannyian bele fogunk tanulni, hogyan kell viselkedni.

A kormányfő beszélt arról is, jól működött a húsvéti hétvégén, hogy a polgármesterek plusz jogosítványokat kaptak és saját hatáskörben szigorításokat léptethettek életbe az általuk vezetett településeken. – A polgármesterek a feladat és a helyzet magaslatán álltak, megoldották ezt és jó döntéseket hoztak – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ismét jó idő van, tehát ugyanaz a helyzet most, mint egy héttel ezelőtt. – A szociális érintkezés gyarapodásának a veszedelme ismét itt van – mondta, ezért kapták meg ismét a polgármesterek ezt a lehetőséget.

A miniszterelnök ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a jövőben nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapesten sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe – mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Ennek még nincs itt az ideje, de előbb-utóbb eljön majd az a pillanat, amikor különbséget kell tenni a települések között, erről jövő héten talán majd lehet gondolkodni.

Orbán Viktort kérdezték a Pesti úti idősotthonról, illetve konkrétan Karácsony Gergely fenntartói felelősségéről is. A kormányfő azt mondta, hogy ez egy olyan kérdés, amin nem lehet egyszerűen csak átlépni, nem maradhat következmények nélkül sem, „de mindent a maga idejében”. Ma az összefogást kell keresni, a baj elhárításának lehetőségét, majd ha túl vagyunk ezen, akkor kell visszatérni rá, hogy mi történik az önkormányzati fenntartású idősotthonokban, hol milyen állapotokat találtak. Ezeket úgyis jegyzőkönyvezték, rögzítették a jövő számára, de most – Orbán Viktor szerint – nem ennek van itt az ideje. – A főpolgármester úrral is meg a többi polgármesterrel is a lehető legszorosabb és bajtársiasabb együttműködésre törekszem, mert a veszély nem múlt el. Most nem a felelősséget kell porciózni, most dolgozni kell – fogalmazott Orbán Viktor.

Karácsony Gergely: Hazug és méltatlan támadássorozatot kaptam a kormánytól | Magyar Hang

A miniszterelnök beszélt arról is – az operatív törzs reggeli ülésén elhangzottakra hivatkozva –, hogy az igazán nehéz szakasz most következik, a megbetegedések száma jobban fog női a következő napokban és belépünk a tömeges fertőzések időszakába. Szerinte mire ez megtörténik, fel leszünk készülve, meglesznek a szükséges ágyak, a lélegeztetőgépek, és az azt kezelni képes orvosok és ápolók is. – Minden a helyére kerül, hogy a nagy rohamot fölkészülten fogadjuk – fogalmazott.

A gazdasági kilátások kapcsán Orbán Viktor azt nem meri mondani, hogy a teljesítményünk nem fordul át mínuszba – mint azt Matolcsy György jegybankelnök is mondja. – Nem lesz olyan az élet a következő hónapokban és a járvány után már sohasem, mint a járvány előtt volt – fogalmazott. A vállalkozásoknak is meg kell nézniük, hogy melyek azok a feladatok, amelyekre szükség lesz később is, illetve melyek azok, ahol elvesztették a piacot.

A kormány által nyújtott segítség részeként kitért a 13. havi nyugdíjra. Szerinte az emberek azt tapasztalták meg korábban válság idején, hogy a hatalom hozzányúl a nyugdíjakhoz, éppen ezért ők most nem szigorítanak, hanem adnak.