Operatív törzs: Nem lenne értelme az érettségizők tesztelésének

Operatív törzs: Nem lenne értelme az érettségizők tesztelésének

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 4-től május 21-ig fognak tartani az írásbeli érettségi vizsgák. Ballagások nem lesznek, és csak azok érettségizhetnek, akik végzősök vagy felvételiznek és emiatt szintemelő vizsgát tennének. A maszk nem lesz kötelező, de igény esetén biztosítanak. Az írásbeli érettségi önmagában is komplex nyelvvizsgának számít majd. A rendőrség kint lesz az iskoláknál, hogy elejét vegye a csoportosulásnak – tájékoztatott a közoktatási államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A tiszti főorvos arról beszélt: lassan átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába. Bízik benne, hogy csak olyan embereket bocsátottak haza a kórházból, akik otthon ápolhatóak, és kifejtette: orvosszakmai döntés, hogy kiket küldtek haza férőhely-felszabadítás miatt. Elmondása szerint érkeztek hozzájuk is jelzések, főleg daganatos betegek miatt keresik meg őket.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ismertette az érettségi részleteit, amelyeket a szerda esete megjelent kormányrendelet és tartalmaz: május 4-től 21-ig rendezik meg az érettségi vizsgákat. Szóbeli csak akkor lesz, ha az írásbeli nem megoldható a tantárgy vagy a tanuló sajátos igényei miatt. Előre hozott érettségit nem tartanak. A szintemelő vizsgák az idén felvételizők esetében megtarthatók. Teljes értékű érettségi vizsgákat szerveznek, teljes körűen érvényes lesz az eredmény is, a felvételi eljárás során is. A nyelvi érettséginek csak írásbeli része lesz, de teljes értékű nyelvvizsgának számít az érettségi a korábbiaknak megfelelően. Van mód az érettségitől való visszalépésre április 20-ig, az Oktatási Hivatal elektronikus felülete most élesedik, itt lehet majd visszalépni. Módosítani is lehet a jelentkezést, például emelt szintű érettségiről is át lehet jelentkezni középszintűre, vagy fordítva.

– Szép hagyomány a ballagás, de nagy tömegeket mozgat meg, ezért nem lehet megtartani – jegyezte meg az államtitkár.

Az érettségivel kapcsolatos biztonsági intézkedések kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta: legfeljebb tíz fő tartózkodhat egy helyiségben, és legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani. Ennél szigorúbb intézkedéseket is be lehet vezetni, ha valahol megvannak a feltételei. Kifejtette azt is: ha termenként ennél kisebb létszámot határoztak volna meg, az sokkal több felügyelő tanár jelenlétét igényelte volna. Tesztelni nem fogják az érettségizőket, nem lenne értelme ennek a vizsga reggelén, hiszen úgy sincs meg az eredmény azonnal – érvelt az államtitkár. Azt mondta: aki beteg, ne jelenjen meg a vizsgán.

Bármely köznevelési intézmény bármely terme bevonható a vizsgáztatásba. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy egyszerre túl sokan tartózkodjanak egy épületben. Az iskolák környékére rendőri jelenlétet fognak kérni, hogy ne csoportosuljanak a diákok a vizsgák után. A hagyományostól eltérően 9 órakor kezdik az érettségit, hogy ne essen egybe az érettségizők utazása 8 órai munkakezdők mozgásával. Lesz fertőtlenítés. A maszk nem lesz kötelező, de igény esetén biztosítják. Kollégiumi elhelyezést biztosítanak, ha szükséges, egy szobában egy tanulót lehet majd elhelyezni.

Országszerte 6000 felügyelő tanár szükséges az érettségin. Maruzsa Zoltán kérte, hogy tehermentesítsék az idősebb és krónikus beteg tanárokat. Az államtitkár és kollégái – elmondása szerint – maguk is kérni fogják, hogy osszák be őket felügyelőnek az érettségire, ha a végzettségük ehhez megfelelő.

Az év végi jegy érettségi jegyként való megajánlása teljesen kiszámíthatatlanná tette volna a felvételi pontozást, reagált korábbi felvetésekre Maruzsa Zoltán. Az államtitkár üdvözölte, hogy vannak higgadt, szakmai álláspontot képviselő ellenzéki politikusok, akiknek a véleménye egyébként nagy részben egybeesik a kormányzati tervekkel. Valószínűleg a Magyar Szocialista Pártra gondolt elsősorban, ugyanis az javasolt csak szóbeli vagy csak írásbeli érettségit. Egyébként van olyan európai ország – Szlovákia – ahol csak szóbeli vizsgát tartanak, de az államtitkár szerint inkább azért, mert ott az írásbeli márciusban lett volna aktuális, amikor nem lehetett megrendezni. Más országok is az írásbeli érettségi megoldását választják, valamint a jegymegajánlásét is. Ez utóbbi a korábbi kormányzati indoklások szerint azért nem megfelelő megoldás Magyarországon, mert az érettségi összekapcsolódik a felvételivel, továbbá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is utalt, hogy mivel nagyon különböző az oktatás színvonala az egyes iskolákban, így az év végi jegy nem lenne egységes mérce a felvételin. Ezzel nem mindenki ért egyet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, Szűcs Tamás korábban azt mondta lapunknak: igazán az emelt szintű érettségin szerzett pluszpontok számítanak a felvételinél, ezért a középszintű érettséginél ő elképzelhetőnek tartotta volna a jegymegajánlást, amelynek révén nagyot csökkent volna a vizsgák száma.

A tájékoztatón Maruzsa Zoltán arra is kitért: az állampolgárság nem számít az érettséginél, részt lehet venni a vizsgákon, ahogy korábban is. Aki Magyarországon tartózkodik, annál nem merül fel kérdés, aki nem tartózkodik az országban – tehát államhatárt kell átlépnie –, annak lehetővé fogják ezt tenni. Ha kell, kollégiumi elhelyezést is biztosítanak, de 14 napos karantént nem rendelnek el amiatt, mert valaki érettségizni érkezik az országba – közölte az államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy felgyorsult a járvány terjedése. Elmondása szerint lassan belépünk a tömeges fertőzések szakaszába. A járványgörbe továbbra is lapos, de a számok emelkednek: 847 főt ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 63 fő van, 156 fő hunyt el, tegnapról mára újabb 14 – ez eddig az idei legmagasabb szám 24 óra alatt. Köztük vannak a Pesti úti otthonban megbetegedett páciensek.

– Fontos a férőhelyek felszabadítása a kórházakban – jelentette ki Müller Cecília, és hosszasan beszélt a férőhely-felszabadítás miatt hazaküldött páciensekről. – Bízom abban, hogy tényleg csak azok a betegeket bocsátják haza, akik otthon ápolhatók – fogalmazott. A 66 ezer rendelkezésre álló ágy nem jelenti, hogy valamennyi foglalt. Az elmúlt évek adatai alapján az összes kórházi ágy 65–70 százaléka van kihasználva egyidejűleg. Ahhoz, hogy 50 százalék felszabaduljon, a foglalt ágyakból 15 százalékot kell szabaddá tenni. Ez történhet úgy, hogy egy beteget egészségi állapotának megfelelő helyre helyeznek át, vagy ha megengedi az állapota, hazabocsátják. A kérdésről orvosszakmai grémium dönt. Indokolt az önkormányzattal, szociális ellátással, háziorvossal egyeztetni, fontos a család tájékoztatása is. Az ápolásszakmai zárójelentés pedig tartalmazza a szükséges ápolási teendőket.

Akiket elbocsátanak, három napi gyógyszerrel kell ellátni. A tiszti főorvos kérte az egészségügyi szolgáltatókat, a kérdésben jelezzenek vissza. Ha probléma adódik, azt a betegjogi képviselő, az intézmény vezetése, a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé lehet jelezni. Azt is elmondta, jellemzően a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők miatt keresik meg őket.

Az idősotthonokban folyamatos az ellenőrzés: amit korábban elrendeltek, ellenőrizni fogják, és segítséget is nyújtanak. A kormányhivatal újabb egyéni védőeszközöket oszt jövő héten is, fenntartótól függetlenül – tájékoztatott a tiszti főorvos az idősotthonok kapcsán.

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa értékelte a húsvéti hétvégéről szóló a jelentéseket: az önkormányzatok rendelkezései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a települési önkormányzatok a hétvégén is hozhatnak rendelkezéseket kijárási korlátozással összefüggésben.

A rendőri intézkedések száma Budapesten emelkedett. Az elmúlt 24 órában 530 esetben intézkedtek.

Tegnap Pekingből 53,4 tonna egyéni védőfelszerelés érkezett. A kórházakban tíz napra előre áll rendelkezésre védőfelszerelés.

Az alezredes határátkeléssel kapcsolatos aktualitásokról is beszámolt: megnyitották a battonyai határátkelőhelyet a hazatérő magyarok és az ingázók számára munkáltatói vagy egészségügyi célú átlépés igazolásával. A bajánsenyei átkelőhely Szlovénia felé 24 órában üzemel. Ausztria felé a fertőrákosi és szentmargitbányai átkelőhelyet jövő héten nyitják meg.

Az operatív törzs a sajtó néhány kérdését is megválaszolta.

Hány egészségügyi dolgozót érint a vezénylés? – kérdezte a Hvg.
– Egészségügyi válsághelyzetben terv szerint történik az átvezénylés olyan intézménybe, ahol hiány van, az összes hadra fogható egészségügyi dolgozó szerepel a listán, amely alapján a terv készül. Történt már átirányítás – mondta Müller Cecília, de arról nem tett említést, hány főt érintett.

Akinek súlyos tünetei vannak, mindenképp kórházba utalják, akinek enyhe, annak gyógyszert sem javasolnak, csak általános immunerősítő szereket. Müller Cecília a Demokrata kérdésére kifejtette azt is: különböző hatással van a vírus az egyes fertőzöttekre. Különböző mennyiségű ellenanyagot termelnek például az egyes fertőzöttek, ezért kérdés, kialakul-e egyáltalán, milyen hosszú időtartamra és milyen fokú védettség alakul ki, miután elkapta valaki. A vírus mutálódik is. Ők ritkán találkoztak azzal, hogy nincs ellenanyag a vérben, ezért újra megfertőződhet az illető. Szintén a Demokrata kérdésére úgy vélekedett: csak kivételes eset, hogy egyes háziorvosok telefonon nehezen elérhetőek.

Hogy mérlegelnek a rendőrök a kijárási korlátozás kapcsán? Rengeteg alapos oka lehet annak, hogy valaki elmenjen otthonról - kérdezte a Magyar Hírlap. Ami nem szerepel a kormányrendeletben, nem tekinthető alapos indoknak, és szankcióra kerülhet sor, válaszolta Kiss Róbert.

Mikorra várhatóak az idősotthonokra kiterjedő vizsgálatok eredményei? – kérdezte a Magyar Hírlap.
– Országszerte 1035 idősotthon van – mondta el Müller Cecília –, és jövő héten már előzetes képet kaphatnak a vizsgálatok eredményei alapján. A teljes ellenőrzés több időt fog igénybe venni – fejtette ki a tiszti főorvos.

Kevesebb a hatósági házi karantén, miért? – szólt a Magyar Nemzet kérdése.
– Mert akik korábban karanténba kerültek, sokan kitöltötték a két hetet – válaszolta Kiss Róbert.

Százötvenhatra emelkedett a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon | Magyar Hang

1763 főre nőtt a Magyarországon beazonosított koronavírussal fertőzöttek száma, 111 új regisztrált beteg mellett az elmúlt 24 órában 14 idős krónikus beteg halt meg, míg nyolcan gyógyultak meg.

Ahogy eddig is mindennap, így ma is elküldtük kérdéseinket az operatív törzsnek a sajtótájékoztató előtt. A mostaniak így szóltak:

• Biztosít-e a kormányzat anyagi segítséget azoknak a családoknak, akik a koronavírus-járvány miatt felszabadított kórházi férőhelyekről hazaküldött hozzátartozóikat otthon ápolják? Sajtóbeszámolók szerint többek között súlyos pszichés betegek, végstádiumú rákos betegek és teljesen magatehetetlen, illetve rehabilitációra szoruló fekvőbetegek is vannak azok között, akiknek ápolását a kórházi kapacitások felszabadítása érdekében otthonukban kell megoldani hozzátartozóiknak.

• Tervezi-e a kormányzat a kórházi kapacitások, az otthoni szakápolás és palliatív ellátás bővítését annak érdekében, hogy ezek a páciensek valamilyen formában visszakerülhessenek az ellátásba? Ha igen, mikor és milyen lépéseket kíván tenni a kormányzat, és milyen anyagi forrás állhat rendelkezésre ezekre a célokra?

• A máig hazaküldött súlyos, kronikus betegséggel küzdők esetében mekkora mortalitással számol az operatív törzs?