Pedagógusok Szakszervezete: Teszteljék az érettségizőket!

Pedagógusok Szakszervezete: Teszteljék az érettségizőket!

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tervezi az érettségin résztvevők tömeges tesztelését a kormányzat - derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A Pedagógusok Szakszervezete szerint mindenképpen szükség lenne a szűrésre, a Civil Közoktatási Platform pedig úgy véli, nem lenne szabad a tömeges megbetegedések szakaszába lépve megtartani az érettségit.

Nem tesztelik az érettségi miatt a vizsgákon részt vevő diákokat - mondta pénteken az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár. Elmondása szerint nem lenne értelme, hiszen ezt reggel az iskolában kellene megcsinálni belépéskor, ám úgysem lenne meg azonnal az eredmény.

A Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki, a szervezet ugyanis másképp vélekedik a tesztelésről. Szerintük nem a vizsga reggelén kellene tesztelni, hanem a vizsgáig hátralévő két hétben kellene szűrést végezni mindenki esetében, aki az érettségi vizsgákon részt vesz vagy közreműködik.

Operatív törzs: Nem lenne értelme az érettségizők tesztelésének | Magyar Hang

A PSZ a megjelent kormányrendelet alapján nem tartja elégségesnek az érettségiben részt vevő személyek élet- és egészségvédelme érdekében tett biztonsági intézkedéseket. Ezek a következők: egy teremben legfeljebb tízen tartózkodhatnak, a másfél méteres távolságot meg kell tartani, lesz fertőtlenítés, igény esetén maszkot biztosítanak, kötelezővé azonban nem teszik a viselését, és törekszenek arra, hogy minél kevesebben mozogjanak egy épületben. Maruzsa Zoltán elmondása szerint az iskolák környékén rendőri jelenléttel gátolnák meg a vizsgák előtti és utáni csoportosulást. A 9 órás kezdés a nyolc órára munkába igyekvőkkel való találkozás elkerülését szolgálja. Kollégiumi elhelyezésnél, ha távolabbról érkező vizsgázók számára szükséges, csak egy személyt lehet elhelyezni egy szobában.

– Ha a kormány ragaszkodik az írásbeli érettségi május 4-i kezdési időpontjához, a PSZ követeli, hogy minden olyan személyt teszteljenek, aki a középiskolai érettségiben részt vesz. Csak azok vizsgázhassanak, illetve vehessenek részt, működhessenek közre a folyamatban, akiknek vírusteszt-eredménye negatív. A fiatalok (életkoruk miatt is) akár teljesen tünetmentesen hordozhatják a vírust. Az idősotthonokban elharapózó járvány kapcsán számos esetben kiderült, hogy a vírust kórházi tartózkodást követően hurcolta be a lakó. Az elmúlt napok kórházi ágyfelszabadítása miatt sok fertőzött kerülhetett haza családjához, így az érettségiző diákok családjához is. Minden kockázatcsökkentő intézkedésre szükség van annak érdekében, hogy megakadályozzuk az érettségik járványos góccá alakulását – fejtette ki közleményében a szakszervezet. Hozzáfűzték: március 16-ától éppen azért szünetel a hagyományos tanítás, mert a tanulók kiemelten vírushordozók.

Azok a diákok, akik egy esetleges tesztelésen vírushordozóknak bizonyulnának, a PSZ javaslata szerint még a nyár végi, őszi felsőoktatási pótfelvételi előtt kapnának lehetőséget arra, hogy érettségi vizsgát tudjanak tenni felsőfokú tanulmányaik megkezdéséhez.

A PSZ felszólította a pedagógusokat és az érettségiben részt vevő személyeket, vegyék komolyan az államtitkár kérését, hogy amennyiben krónikus betegségben szenvednek, vagy más okból veszélyeztetve érzik magukat, semmiképpen se vállaljanak munkát, beosztást az érettségik alatt. A PSZ azt is elvárja a kormánytól, továbbá a fenntartóktól és a munkáltatóktól, hogy semmilyen hátrányos munkajogi következmény ne érje azt, aki nem vállal munkát érettségi idején.

– Ha kormány nem teszteli az érettségi folyamatában részt vevő személyeket, minden esetleges megbetegedésért vállalnia kell a felelősséget – vélekedett a szakszervezet. Ezen a véleményen van a Civil Közoktatási Platform is. A szervezet közleményében úgy fogalmazott: a kórházi ágyak 60 százalékának hatalmas áldozatokkal történő felszabadítása is arra hivatkozva történt, hogy a következő hetekben várható a fertőzések csúcsidőszaka. A kormányfőt is idézték, aki szintén beszélt arról, hogy átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába.

– Az érettségi időpontja jelen vészhelyzetben a járvány aktuális állapotának függvénye kell, hogy legyen. Nincs semmilyen indok, amely felülírhatná a veszélyeztetettség elkerülésének szempontját – írta a szervezet. Bár szerintük nincs olyan megoldás, ami mindenkinek megfelelne, úgy vélik, a kormány nem vette kellőképpen figyelembe a biztonság szempontját és nem volt kellően rugalmas.

– Tudomásul kell venni, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat tesz szükségessé. Ilyen lehet például a felsőoktatási év kezdetének eltolása, a későbbi időpontban évvesztés nélküli továbbtanulást lehetővé tevő vizsga, vagy a jegymegajánlás, a középiskolai bizonyítvány elfogadása érettségi helyett akár általánosan, akár a szakmatanulásnál, a munkába állásnál vagy azokon a szakokon, intézményekben, ahol nincs túljelentkezés. (Utóbbit az is indokolná, hogy az idei évben a felvételizők száma 20 százalékkal, ezen belül egyes szakokon a felére, más szakokon, sőt, akár egész intézményekben a harmadára csökkent.) – írták. A Civil Közoktatási Platform azt kéri, ne tartsák meg május 4-én az érettségit, a dátumot tegyék attól függővé, hogy mikor engedi azt meg a járványhelyzet.